Белгия разследва използването на нейни оръжия при нахлуването в Белгород

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че руските милиции са използвали бронирани автомобили американско производство

Белгия ще поиска от Киев разяснения относно съобщенията, че руските антикремълски милиции са използвали белгийско оръжие, предоставено на Украйна, по време на нахлуването в Белгород, заяви белгийският министър-председател Александър Де Кроо, съобщи „Киев Индипендънт“.

По-рано вестник "Вашингтон пост" написа, че руски антиправителствени групи, воюващи на страната на Украйна, при си нахлуване в западния регион на Русия на 22 май вероятно са използвали леко стрелково оръжие, произведени от Белгия и Чехия, както и тактически автомобили, изпратени на Украйна от САЩ и Полша.

"Нашето министерство на отбраната и разузнавателните служби започнаха разследване и искат информация, за да определят какво точно се е случило", заяви Де Кроо пред белгийското „Радио 1“.

"Европейските оръжия се доставят на Украйна при условие, че се използват на украинска територия с цел защита на тази територия. И ние сме въвели строг контрол, за да се уверим, че това е така", каза той.

На 22 май Руският доброволчески корпус и друга подобна група - Легионът "Свободна Русия", заявиха, че са преминали в руската Белгородска област и са завзели погранични села.

Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че руските милиции са използвали бронирани автомобили американско производство. В статията се твърди, че групировките изглежда разполагат с международните модели MaxxPros на автомобили, устойчиви на мини и засади (MRAP), за които е известно, че се предоставят на Украйна само от Вашингтон.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария на Украйна, заяви, че украинското ръководство "няма нищо общо" с бойната операция на 22 май.

"Както знаете, танкове се продават във всеки руски военен магазин, а нелегалните партизански групи са съставени от руски граждани", написа той в Туитър.

Киев все още не е отговорил на твърденията за използването на оръжия западно производство в нападенията.