"Белингкат": Агент на ГРУ, подготвял преврат в Черна гора, е идвал в България в периода 2013-2016 г.

Схема с известните на разследващата група пътувания показва, че "Попов" по-скоро е минавал набързо през София

Агент на Главното управление на Генщаба на руската армия (по-известно като ГРУ, името на военното разузнаване до 2010 г.), който е издирван от Черна гора за подготовка на опит за преврат, често е пътувал до България в периода 2013-2016 г. Днес той е с чин подполковник или полковник.

Не е ясно какво точно е вършил той в България, но според черногорската полиция по това време заподозрените за заговора са купили телефони с кодирана връзка. Освен това едно от пътуванията му през 2015 г. съвпада с момента, в който поне двама сърби от паравоенни отряди, сражавали се в Донбас и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, се установили своя база в България. Един от тях - Братислав Живкович, е бил изгонен през 2017 г. от Румъния по обвинения в шпионаж "за чуждестранно военно разузнаване".

Това се казва в публикувано днес разследване на международната група "Белингкат" и руското издание The Insider, пише "Дневник". Основната цел е да се разкрие, че издирваният от властите в Подгорица с "червена бюлетина" на Интерпол 38-годишен руски гражданин Владимир Попов всъщност се казва Владимир Николаевич Моисеев, служител на военното разузнаване. Преди време разследващата група разпозна друг агент на ГРУ сред заподозрените за организирането на опита за пуч в страната, която малко след това стана член на НАТО.

Според "Белингкат" Мойсеев е роден на 29 май 1980 г. в село Пивкино (около 500 жители) в Курганска област, учил е в селско училище, изкарал е казарма и е завършил като лейтенант Висшето военноинженерно командно училище в Тюмен. Част от обучението включва криптиране на радиокомуникации и дистанционно взривяване на експлозиви.

Някъде през 2006-2009 година той е бил прехвърлен в Москва, където е обучаван във воинска част №48427. Това според журналистите е основната дислокация на 45-и отделен гвардейски разузнавателен полк със специално предназначение. Именно спецназ части от този полк са участвали през 2008 г. във войната в Грузия. Година по-късно се появява и името му "Попов".

До 2015 г. Моисеев е живял в общежитието на воинската си част в Москва, след което се мести в престижния столичен район Черьомушки близо до Александър Мишкин - един от двамата заподозрени като агенти на ГРУ, извършили нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри през март.

Под фамилията Попов руснакът редовно е пътувал със самолет до Полша, България, Украйна, Молдова и Сърбия, като понякога си е купувал билети с истинското си име. Схема с известните на разследващата група пътувания показва, че той по-скоро е минавал набързо през София (от Атина към Истанбул) или през Варна/Бургас (от Тбилиси или Сочи към Москва).

В Полша е бил по времето, когато в руското посолство е работил друг заподозрян за черногорския метеж - руснакът Едуард Широков (разпознат по-късно от журналистите като агента на ГРУ Едуард Шишмаков). Следствието в Подгорица смята, че в Сърбия Моисеев е подготвял опита за преврат от 6 октомври 2016 г., а в Молдова властите го подозират в участие в опит да предизвика безредици в Гагаузия - автономен район с етнически малцинства, сред които и българи.

Освен срещу Шишмаков и "Попов" делото в Черна гора е и срещу Андрия Мандим и Милан Кнежевич (лидерите на проруски черногорски опозиционни партии), както и срещу няколко граждани на Сърбия, заподозрени в подготовка на действия за дестабилизация и завземане със сила на властта в страната.

От "Белингкат" твърдят още, че "Попов"/Моисеев е пътувал през 2012-2016 г. като "фотокореспондент" и "журналист" за списание "Морско застраховане" и дори под негово име излизат няколко статии. Издател на вече несъществуващото списание е Никита Минин, който потвърждава, че "Владимир Попов" е работил там и че пътуването му до Белград било "за събиране на информация за участието на сръбската речна флотилия в Първата световна война", но до статия не се стигнало.

Депозирани в съда от черногорската прокуратура документи по делото за метежа съдържат разписка от хотел в сръбската столица, на която са личният телефон на Минин и името на полк. Едуард Шишмаков. Минин казва, че никога не е познавал такова лице, включително и под псевдонима му Широков. "Белингкат" установява в публично достъпни източници, че през 2000-2001 година той е служил в същото поделение на десантчици в Москва, където години по-късно служи и Моисеев.