Белият дом: Русия екзекутира войници, които отказват да изпълняват заповеди

"Руските командири заплашват да екзекутират цели войскови части"

Джон Кърби

Джон Кърби

Съединените щати разполагат с информация, че руската армия екзекутира войници, които не изпълняват заповеди, свързани с войната с Украйна, предаде БНР с позоваване на агенция Ройтерс, която цитира съобщение от Белият дом.

"Разполагаме с информация, че руската армия действително екзекутира войници, които отказват да изпълняват заповеди", посочи пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

"Имаме също така информация, че руските командири заплашват да екзекутират цели войскови части, ако те се опитат да се оттеглят от украинския артилерийски огън", добави Кърби.

Висшият американският служител отбеляза, че подобни действия са "неразбираеми" и "варварски". Той добави, че това показва колко "зле руските военни лидери знаят, че се справят".

Кърби също така каза по време на брифинга, че Съединените щати ще имат възможност да обсъдят с китайския външен министър Ван И опасенията на САЩ относно Южнокитайско море, както и усилията за възстановяване на комуникациите между военните между двете страни, когато китайският дипломат започне посещението си във Вашингтон по-късно днес.

Той отбеляза, че конфликтът в Близкия изток също ще бъде в дневния ред на разговорите с Ван И, като по-късно в четвъртък той ще се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, а в петък - със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Междувременно президентът Джо Байдън е отправил директно послание към върховния лидер на Иран - аятолах Али Хаменей срещу вземането на прицел на военен персонал на САЩ в региона, след като американските военни сили бяха атакувани в Ирак и Сирия, посочи още представителят на Белия дом.

"Имаше предадено директно съобщение", каза Джон Кърби, но отказа да даде подробности.

Коментарът на Кърби идва в момент, когато американски официални лица остават загрижени за по-широк конфликт в Близкия изток след атаката на 7-и октомври на военната групировка "Хамас" срещу Израел, като Пентагонът засилва наблюдението и разполага допълнителни военни средства и персонал в региона.

Силите на САЩ са били атакувани повече от дузина пъти в Ирак и Сирия през последната седмица, съобщи по-рано тази седмица Пентагонът.

В сряда Байдън пък каза, че е предупредил аятолах Хаменей, че Съединените щати ще отговорят, ако американските сили продължат да бъдат поставяни на прицел, но не уточни как е било предадено съобщението.

"Моето предупреждение към аятолаха беше, че ако те продължат да атакуват нашите войски, ние ще отговорим и той трябва да бъде подготвен за това. Това няма нищо общо с Израел", каза тогава президентът на пресконференция.