Бен Ходжис: Украйна може да освободи Крим до края на лятото

По думите му, руското оръжие е негов връстник

Ген. Бен Ходжис

Ген. Бен Ходжис

Към края на август тази година украинските войски може да освободят анексирания от Русия полуостров Крим при условие, че Западът предостави на Киев оръжие с висока точност и голям обсег. Това заяви бившият командващ войските на САЩ в Европа, генерал-лейтенантът в оставка Бен Ходжис в интервю за DW.

"Мисля, че украинският Генерален щаб е провел много добра подготовка за предстоящото контранастъпление, когато отново ще бъдат създадени подходящи условия. Това означава добри метеорологични условия, когато земята ще изсъхне, както и – това е основното – когато те (ВСУ – б.р.) ще са достатъчно тренирани и ще са готови с логистиката си. Мисля, че ще видим много професионално настъпление, много ефективно, и неговата ще бъде да изолира Крим и да създаде условия за неговото  освобождаване по-късно през тази година." – коментира ген. Ходжис.

По думите му, руското оръжие е негов връстник.

Той потвърди прогнозата си, че ВСУ може да освободят Крим към края на август.

"Украйна ще може да освободи Крим, ако – и винаги сам правил тази уговорка – ако ние им предоставим оръжие с висока точност, с голям радиус на действие, което им е необходимо за това, Да, безусловно, те ще могат да го направят." – увери американският генерал.

По отношение на настъпателния потенциал на руската армия  ген. Ходжис посочи, че оръжието, "което сега Русия изважда от запасите", е приблизително на неговата възраст, "тоест то е 65-годишно".

"Русия няма други възможности за настъпление. Няма нищо за започване на ново настъпление." – подчерта той, като добави, че според него при сегашните обстоятелства армията на Русия е преминала към отбранителни действия в опит да "удържи това, което има".

Превод Faktor.bg