Берлин: Никой не може да го спре "Северен поток-2"

 Германският външен министър Хайко Маас смята, че проектът "Северен поток-2" няма да може да бъде спрян от американските санкции, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".
„Никой не може да го спре“- заяви Маас. Според него санкциите от Вашингтон могат да доведат до оттеглянето на германските компании от проекта, но тогава Русия сама ще го реализира.
"Но тези (санкции на САЩ) няма да доведат до факта, че проектът няма да бъде изпълнен", каза министърът. Въпреки това, съществува риск, че в този случай никой няма да може да повлияе на решенията относно запазването на транзита на руски газ през територията на Украйна, подчерта той.
Говорейки за писмата със заплахи за санкции, които американският посланик в Германия Ричард Гренел изпрати до германски компании, Маас заяви, че не е негова задача да казва на дипломатите какво трябва да правят.
По-рано Гренел предупреди компаниите, по-специално BASF и Uniper, в писмена форма за възможността за предприемане на ограничителни мерки срещу тях поради подкрепата за изграждането на газопровода. Американският дипломат подчерта, че участието им в проекта "може да доведе до налагане на санкции".