Берлин попари Варшава: Въпросът за исканите репарации от Полша е затворен

Аналена Баербок

Аналена Баербок

Въпросът за германските репарации за Полша от Втората световна война е затворен на правителствено ниво, заяви външният министър на Германия, предаде АА.

"Знам, че тази тема интересува много хора във вашата страна. Германия се чувства отговорна, но въпросът за репарациите от гледна точка на германското правителство е затворен въпрос", заяви Аналена Баербок на пресконференция в полската столица, където участва в двудневния Варшавски форум за сигурност.

В понеделник външният министър на Полша Збигнев Рау подписа дипломатическа нота с искане за военни репарации от страна на Германия.

На 1 септември беше публикуван парламентарен доклад за полските загуби, претърпени в резултат на германската агресия и окупация през 1939-1945 г., в който те се оценяват на 1,3 трилиона долара.

"Полското общество все още е травмирано от германската инвазия през 1939 г., което ограничава и възпрепятства възможностите за по-нататъшно развитие и задълбочаване на полско-германските отношения", заяви Рау след срещата си с Баербок във Варшава.

Двамата висши дипломати обсъдиха актуалната международна сигурност и анексирането от Русия на четири украински региона миналата седмица.

"Европа отново е свидетел на голяма война", каза Рау на пресконференцията, като добави, че нито една от страните не признава резултатите от неотдавнашните псевдореферендуми в Украйна.

"Съгласни сме, че войната трябва да приключи с възвръщането на пълната териториална цялост на Украйна, с подвеждането под отговорност на извършителите на военни престъпления и с изплащането на военни обезщетения от страна на Русия", добави Рау. /БГНЕС