Берлин с остра реакция срещу американския посланик заради "Северен поток - 2"

Германия не е колония на САЩ

Ръководителят на парламентарната комисия по икономика и енергетика Клаус Ернст заяви, че руският газ е по-изгоден за Германия от американския, и също така разкритикува посланика на САЩ в страната за намеса в енергийните въпроси на страната. Ернст направи важни изявления в четвъртък в Берлин на конференция на Руското газово дружество, посветена на перспективите за сътрудничество между Руската федерация и Европейския съюз в областта на доставките на газ, предават TACC и Агенция "Фокус". 

"Поради екологични съображения руският природен газ е по-привлекателен за нас от втечнения газ от Америка. Що се отнася до цената, американският газ също е неконкурентоспособен", цитира агенцията думите на Ернст. 

Той нарече действията на САЩ в този контекст „агресивна политика за насърчаване на техните интереси“ в енергийната сфера. "Според мен начинът, по който американският посланик [Ричард Гренел] действа във Федерална република Германия, е неприемлив", добави представителят на партия "Левица". Според него, в тази ситуация той получава впечатлението, че Германия "е колония на Америка". 

В средата на януари 2019 г. Гренел изпрати писма до германски компании, в които предупреди за възможността за налагане на ограничителни мерки срещу тях от страна на Вашингтон поради подкрепата за изграждането на газопровода „Северен поток-2“. В текстовете дипломатът подчерта, че участието на компаниите в проекта "може да доведе до налагане на санкции". Освен това той многократно критикува властите на Федерална република Германия за това, че разходите за отбрана не достигат необходимите 2% от БВП на страната. 

Тези коментари се възприемат в ФРГ като намеса във вътрешните работи. По-специално, заместник-председателят на Бундестага Волфганг Кубицки поиска Гренел да бъде обявен за персона нон грата. 

САЩ категорично се противопоставят на газопровода „Северен поток-2“. Вашингтон многократно е заплашвал да наложи санкции на проекта и неговите участници.