Обесват главния редактор на ирански информационен портал за шпионаж и противоправителствена дейност

Рухолла Зам е известен с публикации за протестите в Иран през 2017–2018 г

Главният редактор на иранския информационен портал Amad News Рухолла Зам е бил осъден на смърт чрез обесване, предаде ТАСС.

Магистрати в Ислямската република са признали журналиста за виновен в шпионаж. Според обвинението Зам е събирал разузнавателна информация, която е продавал на съответните служби в САЩ, Франция и Израел. Според съда главният редактор е бил признат за виновен и в противоправителствена дейност.

"Заради това съдът е определил най-строгото наказание, предвидено от законодателството на нашата страна – смърт чрез обесване. Решението може да бъде обжалвано", това е посочил говорител на правосъдното министерство на близкоизточната държава.

Зам е бил арестуван в Техеран от служители на Корпуса на стражите на Ислямската революция на 14 октомври по обвинения в шпионаж и опит за насилствена промяна на конституционния строй.

Мъжът е станал известен в страната си и извън нея с публикациите, свързани с протестите в Иран през 2017–2018 г. Тогава много жители на Ислямската република бяха излезли по улиците, за да изразят своето недоволство от икономическите проблеми и корупцията.