Без консенсус между бизнеса и синдикатите за увеличаване на минималната заплата

Според Кодекса на труда, размерът на минималната заплата е 50% от средната брутна

Няма консенсус между бизнеса и синдикатите по темата за увеличаването на минималната работна заплата от догодина, предаде БНР.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проекта на правителствено постановление за повишение на това възнаграждение от 1 януари на 1077 лева вместо сегашните 933 лева.

Според Кодекса на труда, размерът на минималната заплата е 50 процента от средната брутна за страната за период от 12 месеца. Бизнесът е против с аргумента, че размерът на заплатата не е адекватно изчислен.

"Защото се награждават всъщност най-лошо работещите, с най-ниска квалификация, с най-лоши трудови навици, се награждават за сметка на тези със средна квалификация, в някои икономически дейности и в някои области - и с висока квалификация. И затова - връщам се оттам, където започнахме - ние предлагаме да не се определя нов размер на минималната работна заплата докато не се транспонира директивата, или алтернативно - ако ще се определя, то тя да бъде брутна минимална в размер на 1031 лева." - каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров беше категоричен, че трябва да се спази Кодексът на труда.

"Законът е закон. Докато не е променен, е такъв. Без да съм юрист, все пак мисля, че всички знаем основните постулати и този спор за брутна-нетна може би ще го водим, докато сме живи. Няма да го решим по никакъв начин, докато някой не промени общите регулации." - коментира той.