Без резултат приключиха преговорите за Газа в Катар

Бил Бърнс и Дейвид Барнеа напуснаха Доха

Шефът на американското разузнаване Бил Бърнс и неговият израелски колега Дейвид Барнеа напуснаха Катар след преговори за примирие в Газа и за споразумение по освобождаване на заложниците, съобщи пред АФП източник, запознат с преговорите.

Те „напуснаха Доха, за да информират съответните кръгове у дома за последния кръг“ от преговорите, посочва източникът, пожелал анонимност поради чувствителността на дискусиите.

„Разговорите се съсредоточиха върху детайли и съотношение за размяна на заложници и пленници“, казва още събеседникът, като допълва, че „технически екипи остават в Доха“.

Американски, катарски и египетски посредници участваха в продължилите със седмици преговори в опит да постигнат второ примирие във войната между "Хамас" и Израел, както и освобождаване на израелски заложници в замяна на палестински затворници.

Войната започна след безпрецедентната атака на "Хамас" от Газа, която остави около 1160 убити в Израел, предимно цивилни.

Палестинските терористи взеха около 250 израелски и чуждестранни заложници по време на нападението срещу Израел на 7 октомври. Десетки бяха освободени по време на едноседмичното примирие през ноември. Израел смята, че около 130 остават в Газа, включително 33, смятани за мъртви - осем войници и 25 цивилни. /БГНЕС