Безобразие: Трябва ли България да даде 80 милиона на Путин за МиГ-29?

Георги А. Ангелов, Дойче Веле

“Моят призив към Министерството на отбраната, към правителството на Република България е за неотложни мерки, срочни, така че да е ясно ще можем ли да поддържаме МиГ-29 в Руската федерация. Да се направи всичко възможно това да стане за българските самолети и екипажи. Ако това не е възможно, можем ли да го направим с друга съюзна държава. И ако това не е възможно да се търсят междинни решения с друга техника по друг начин, поне до 2030 година.”

Това заяви вчера президентът Румен Радев в Букурещ на брифинг с румънския президент Клаус Йоханис. Призивът му към правителството дойде само часове след като Европейската комисия прие четвърти пакет от санкции срещу Руската федерация заради военната ѝ инвазия в независима Украйна, а първата точка в новия пакет гласи: “Пълна забрана на всякакви транзакции с ключови руски държавни предприятия в различни сектори на военно-промишления комплекс на Кремъл”. С други думи, Радев призова да се направи изключение за санкциите на ЕС срещу Русия за поддръжката на българските изтребители само часове след приемането им. Забрана за военни сделки в Русия съществуваше и след 2014 г., но имаше изключения за случаи, свързани с националната сигурност.

В бюджета за 2022 г., който беше приет два дни след началото на войната, са заложени около 80 милиона лева за ремонт на българските изтребители. Това е и сумата, която може да бъде изхарчена от правителството без санкция на парламента. Според депутата от ГЕРБ Христо Гаджев тази сума е трябвало да бъде дадена чрез "ин хаус" поръчка на държавната “Авионамс”, а тя от своя страна да сключи договори за доставки и услуги с руската РСК МиГ.

Призивите от ГЕРБ и Демократична България да бъде изрично записано, че тези пари няма се дадат за ремонт в Русия, бяха “шунтирани”, след като депутатите от “Продължаваме промяната” се въздържаха при гласуването. Трябва да се отбележи, че това стана преди освобождаването на военния министър Стефан Янев, който е смята за кадър на президента. 

Защо е необходим ремонт на МиГ-29?

Радев, който беше командир на ВВС, преди да влезе в политиката предупреди, че летателният ресурс на двигателите на МиГ-29 е ограничен за около година, доставката на първите 8 самолета F-16 закъснява и вече отива към 2025 година. А дори и след нея, с тези 8 самолета дежурства не можем да носим. “Втори транш, ако има такъв, ще е след 2030 година", заяви Радев.

България разчита изцяло на МиГ-29 за охрана на въздушното пространство (еър полисинг – air policing), което е въздушно пространство на НАТО и пряко отговаря за граничното Черно море. На 11 февруари българските ВВС бяха подсилени от 4 Eurofighter EF-2000 Typhoon на испанските ВВС, а през април и май помощ ще има от два изтребителя F-35 на Нидерландия. Българските ВВС твърдят, че изпълняват без проблеми мисията си, но това явно не е така. На 17 февруари времето бе мъгливо и нашата двойка изтребители /МиГ-29/ не можа да излети – излетяха испанските. Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев, който трябваше да замени Янев, но бе спънат от БСП, смята, че предвид ограничената подготовка на българските летци използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск. Той припомни във Фейсбук профила си, че МиГ-29 няма съвместима с НАТО система за опознаване „свой-чужд” и използването му “носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море”. Тагарев припомня също, че първоначално назначеният ресурс на ракетното въоръжение на МиГ-овете отдавна е изтекъл.

Не е ясно колко МиГ-а от притежаваните от България 15 броя (3 са учебни) летят и какъв ресурс имат. От 2006 до 2020 г. за поддръжката им са сключени договори за 275 млн. лв., както става ясно от отговор на парламентарен въпрос на Стефан Янев. Последният рамков договор за 41,5 млн. евро с руската РСК МиГ е от 2018 г. и предвижда възстановяването на летателната годност на 8 самолета, като той е изпълнен през 2021 година. Ако наистина ресурсът им е още една година, както информира Радев, това говори за тежката им експлоатация и повдига въпроса дали има смисъл да се дават годишно десетки милиони на тази Русия, която реално изхабява ресурса на самолетите (двойките МиГ на българския еър полисинг излитат, когато бъдат засечени доближаващи се до българското въздушно пространство бойни самолети от изток, т.е. идващи от Русия). Тези самолети обръщат преди границата, а българите се прибират. Такива “инциденти” понякога има по няколко на ден.

Поддръжката на МиГ се налага и защото договор за доставка на нови самолети (Ф-16 блок 70 от САЩ) беше сключен едва през 2019 г. от третия кабинет на Бойко Борисов, след като преди това процедурата за избор на нов изтребител беше спирана два пъти.

Само Русия ли може да ремонтира МиГ-29?

Българските ВВС, МО, вкл. Радев в предишната му роля, а очевидно и сега, държат ремонтите да се правят от РСК МиГ, тъй като това е компанията производителка и държаща лицензите за ремонтите. Но това не означава, че ремонтите, извършени от тях, са качествени. Информацията за инциденти с ремонтирани от тях български МиГ-ове обаче е засекретена. Депутатът от ДБ Мартин Димитров поиска такава от МО, но отговорът, който получи, беше с гриф “секретно”.

Русия обаче не е единствената страна, която може да поддържа тези самолети. Полша сама поддържа своите модернизирани 32 броя МиГ-29, а такъв капацитет има също и Украйна.

Политическото послание

Остава да виси въпросът защо Радев постави ремонта на изтребителите в Русия на първо място в изказването си, а другите възможни решения след него и само ако първото не е възможно. Посланието, което изпраща, не променя клишето за България като руски "Троянски кон" в ЕС и НАТО.

“За мен е задължително, особено след безумната война, която Путин започна, нещо повече дори – въпрос на национална сигурност е българските самолети да бъдат поддържани в натовски държави или държави съюзници. Другото ми изглежда крайно неразумно”, коментира депутатът от ДБ Мартин Димитров за ДВ. “Подобен подход в момента е безобразие – България да налива пари в руския оръжеен комплекс и по този начин да финансира избиването на украинци”, написа и Христо Гаджев от ГЕРБ във Фейсбук.

А самата идея, в този момент Русия да ремонтира бойни самолети на страна членка на главния си враг НАТО, е просто абсурдна.