"Безсмъртният полк" готви шествие във възхвала на армията-окупатор, в Естония изгониха организатора на движението

Групата на ДБ в СОС настоя Столичната община предварително да забрани шествието

Организаторите на шествието "Безсмъртният полк" са съобщили на Столичната община, че то ще се проведе на 9 май, деня, в който Русия чества победата над хитлеристка Германия във Втората световна война.

"Внесено е уведомление за шествието, но то не беше съгласувано", обясниха от общината за "Дневник", което значи, че провеждането на акцията на "Безсмъртният полк" не се разрешава.
Групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет и тази година настоя Столичната община предварително да забрани шествието, защото е във възхвала на армия-окупатор.

Тази година в цяла Русия акциите на "Бессмертный полк" са отменени от съображения за сигурност и са заменени с конференции в закрити зали под друг слоган. В Естония изгониха организатора на шествието, заради насаждане на омраза.

В социалната мрежа групата, наречена "Безсмъртният полк-България/Бессмертный полк-Болгарии", посочва, че ще проведе шествието и обявява, че на него ще е разрешено да се развяват "само знамената на България, Русия, на Победата и на Съветския съюз", съобщи "Сега".

Маршрутът на "Безсмъртният полк-България" в София миналата година беше от Паметника на Незнайния войн през бул. "Цар Освободител" до Княжеската градина, където е Паметника на Съветската армия. Във всички речи тогава се изтъкваше, че във Втората световна война са загинали 27 млн. съветски воини, но никой от българските оратори не каза нито дума за жертвите, дадени от Българската армия, сражавала се с хитлеристите от септември 1944 г. до май 1945 г. Те са над 40 хиляди по данни на Националния военноисторически музей - 8337 загинали, 9155 безследно изчезнали и 22 958 ранени.

Инициативата "Безсмъртният полк" възниква като гражданско движение, при което граждани почитат паметта на свои роднини, загинали във войната, носейки портретите им. През 2014 г. обаче провеждането се контролира изцяло от руските власти и се "изнася" пропагандно в чужбина.