БХК обжалва отказа на Прокуратурата да разпусне партия "Възраждане"

Българският хелзинкски комитет (БХК) обжалва отказа на Софийската градска прокуратура да иска от съда разпускането на партия "Възраждане".

След изпратен от тях сигнал, подписан и от редица общественици,в край на юли м.г. до и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, беше отхвърлен от Прокуратурата. Наблюдаващият прокурор прие, че разпускането на политическата партия би било непропорционална и радикална намеса.

"Възраждане" е парламентарно представена, тя подлежи на контрол от административните органи по Закона за политическите партии, а членовете и симпатизантите ѝ така също и по Закона за МВР. Прокуратурата също има инструментариум, ако има данни за престъпление. А "Възраждане" не е опасна, тъй като няма шансове да управлява сама, са част от аргументите на градската прокуратура, която цитира и богата практика на съда в Страсбург.

БХК обаче настоява Софийската апелативна прокуратура да отмени това постановление и "да бъдат анализирани в пълнота фактите по казуса и да се отстранят очевидните грешки, например превратното цитиране на решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)".  

От съдържанието на постановлението се разбира също, че досега прокуратурата не е предприела нищо по разследване и изясняване на фактите и обстоятелствата, с които 120 граждани се обърнаха към и.ф. главния прокурор Сарафов, притеснени от дейността на "Възраждане", смята правозащитната организация.

Според БХК постановлението е само привидно юридически издържано и авторитетно. В жалбата са допълнени и нови антисемитски действия на "Възраждане", които според БХК дават основание и за прекратяването, и за разпускането на партията.

"Главният прокурор още не е отговорил дали смята да сезира Конституционния съд", възмущават се от БХК.

Конституционният съд също може да обяви партия за противоконституционна, което пък е основание за закриването ѝ.