Готви ли Русия втора вълна на мобилизация?

Може ли да започне без нови президентски укази?

Владимир Путин

Владимир Путин

Новите правила за военна регистрация и наборна служба в руската армия реформират системата на "мобилизационно разгръщане", казва съавторът им Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в Държавната дума и бивш заместник-министър на отбраната. Означава ли това подготовка за мобилизация? Темата разглежда Би Би Си.

В интервю за телевизия "Россия 1" в сряда вечерта Картаполов заяви, че измененията в закона "За военния дълг и военната служба", които бяха спешно приети от Държавната дума и одобрени от Съвета на федерацията в сряда, са необходими, за да се модернизира руската система за "мобилизационно развръщане" от "средата на миналия век" до "най-модерната в света".

Журналистът Андрей Захаров (включен в списъка на руските власти като "чуждестранен агент") пръв обърна внимание на думите на депутата в Twitter.

Би Би Си проучи как приемането на поправките за "електронните призовки" може да е свързано с евентуална нова вълна на мобилизация, за която руските власти постоянно говорят.

Какво представлява "мобилизационно развръщане"?

В руското законодателство няма определение на това понятие, въпреки че то често се появява в текстовете на законите.

Според закона "За военния дълг и военната служба" именно за мобилизационно разгръщане се създава "резервът на въоръжените сили" - той е предназначен за попълването им на три етапа: "по време на мобилизация, привеждане в бойна готовност и във военно време".

Според закона "За мобилизационната подготовка и мобилизацията" подготовката включва учения и тренировки за мобилизационно разгръщане.

Какво означава такова разгръщане, се обяснява в открити източници единствено от неприложимия Военно-енциклопедичен речник на уебсайта на руското Министерство на отбраната. В него се говори за мерки за "системно прехвърляне на военната организация на държавата от мирно във военно време". Това включва окомплектоване на личния състав в съответствие с "военновременните изисквания" по време на "периода на мобилизация.

Тоест речникът не дава ясен отговор на въпроса дали мобилизационното разгръщане се отнася за мирно или военно време.

Как ще бъде изготвен проектът на Русия съгласно новия закон

Според руското министерство на отбраната разгръщането може да бъде общо (на цялата територия на страната) или частично (в определени стратегически райони или окръзи).

"Привличането на граждани в запас" като част от мобилизационно разгръщане се извършва със заповед на министъра на отбраната, обяснява речникът. Не е уточнено дали тези заповеди трябва да бъдат публикувани.

Как са свързани измененията с "мобилизационното разгръщане"?

Министърът на отбраната Сергей Шойгу обсъди готовността на военните поделения за мобилизационно разгръщане още през август 2021 г. - докладът от срещата е достъпен на уебсайта на Министерството на отбраната. Според него към онзи момент повече от 30% от офисите за военна регистрация и набор са били оборудвани със съвременни автоматизирани системи за "мобилизационно разгръщане", а системата за военна регистрация и набор е била 98% завършена.

На същото заседание беше казано, че пълното завършване на оборудването "със съвременни средства за автоматизация, телекомуникации и комуникационни канали" е планирано едва за 2023 г. Измененията, приети от Държавната дума тази седмица, ще узаконят електронното взаимодействие между военните и гражданските информационни системи и очевидно ще позволят "мобилизационното разгръщане" да се ускори драстично.

Може ли да започне втора вълна на мобилизация без нови президентски укази?

Да, втора вълна на мобилизация в Русия е възможна - дори само защото указът на Владимир Путин за частична мобилизация не е отменен, мобилизационният период все още е в сила.

Шойгу съобщи за края на мобилизационния проект, но не е публикуван документ, който да потвърждава това.

Технически погледнато, уведомленията за набиране на военнослужещи могат да се изпращат по всяко време и в произволно количество на всички резервисти, казва ръководителят на правозащитна организация Сергей Кривенко.

"Службите за военна регистрация могат да възобновят мобилизацията безпроблемно и да изпращат призовки на малък брой хора в определени региони успоредно с наборната служба", каза Кривенко.

Новите правила за наборна служба и военна регистрация според него са неясно формулирани, както и понятието "мобилизационно разгръщане".

Според измененията трябва да се създаде регистър на повиквателните за гражданите, "подлежащи на призоваване". Според закона "За военния дълг и военната служба" това са граждани в наборна възраст, които "не са в запаса", т.е. наборници.

Има ли някакви разлики в ограничаването на правата на "отклоняващите се от военна служба" и мобилизация?

В момента ограниченията на правата им са различни, но след влизането в сила на измененията те по същество ще бъдат унифицирани.

За наборния военнослужещ напускането на страната не е ограничено от момента, в който наборната комисия издаде призовка, а по-скоро от момента, в който наборната комисия вземе решение да го мобилизира или изпрати на алтернативна гражданска служба. Това не се случва автоматично, казва Кривенко. Комисията може да уведоми Граничната служба за забраната да освободи наборника, ако той не се яви в поделението си и не обжалва решението на проектокомисията (сега то е спряно - измененията вече няма да позволяват това).

Според новите правила на наборниците се забранява да напускат страната, ако са получили призовка за призоваване, считано от деня, в който тя се счита за връчена (за това вече не се изисква връчване на ръка срещу разписка).

В случай на мобилизационен призив напускането на страната без разрешението на службата за набиране на военнослужещи все още е изрично забранено за всеки, който е в резерва. През есента мъжете често бяха спирани на граничните пунктове и летищата. Но беше трудно да се свърши работата напълно, казва Кривенко.

Регистрите и електронните призовки ще направят възможно най-лесно затварянето на границите за "укривателите", смята експертът.

В същото време всички останали ограничения на правата - да се регистрират като частни предприемачи или "самонаети лица", да притежават собственост, да управляват автомобил, да получат кредит или да продадат апартамента си - ще се прилагат за всички лица, подлежащи на военна служба, съгласно новите правила.

В случай на втора вълна на мобилизация по-голямата част от мъжкото население на страната ще бъде подложено на такива ограничения, смятат експертите.