"Росатом" напуска Запорожката АЕЦ, даде указания при авария да бъде обвинена Украйна

Срокът за персонала е 5 юни

Служителите на "Росатом" и техните местни сътрудници, които са подписали договори с окупаторите, напускат Запорожката атомнуа електроцентрала, съобщи Униан с позоваване на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна. Уточнява се, че срокът за изтеглянето на персонала е 5 юни.    

Сред първите, които са напуснали централата, са трима служители на "Росатом", които са ръководили действията на руснаците.

"Препоръки за евакуация са получили и украинските служители, които са подписали договори с "Росатом". Според получените указания, те трябва да отпътуват до 5 юли. Желателната посока е територията на окупирирания Крим." - съобщават от разузнаването.

От ГУР допълват, че на територията на централата и в съседния град Енергодар се забелязва постепенно намаляване на военните патрули.

"На персонала, който остава в централата, е дадено указание "в случай на всякакви аварийни ситуации да се обвинява Украйна", се казва още в съобщението.

Припомняме, след взривяването на Каховската ВЕЦ, в Украйна и в международната общност бяха отправени предупреждения, че окупаторите вероятно подготвят терористичен акт в Запорожката АЕЦ – там също за заложени експлозиви. МААЕ така и не успя да постави ситуацията в централата под контрол.     

Превод Faktor.bg