Бивш гл.секретар на МВР: Защо е бил убит Нотариуса, ако е бил следен и обезпечен със СРС-та?

Петър Тодоров смята, че Мартин Божанов е ликвидира, за да не проговори

Петър Тодоров

Петър Тодоров

Мартин Божанов-Нотариуса беше застрелян, защото някой се притесни, че може да се разприказва. Това обяви в интервю за БНТ доскорошният главен секретар на МВР Петър Тодоров. Той заяви, че не разполага с информация Божанов да е бил сътрудник на МВР, но в същото време попита, защо след като Нотариуса е бил следен, обезпечен със СРС и наблюдение, е било допуснато да бъде убит. 

Защо е назначена и освободена от ГДБОП некомпетентно съпругата на Божанов, попита още Тодоров. По думите му тя е влязла в антимафиотската служба  с външен конкурс. "Изненадващото е, че е била назначена с външен конкурс, което е прецедент и не е правено. Начинът, по който е отстранена, води до нейното връщане впоследствие", обяви той.

МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса. Това нареждат две съдебни инстанции по делото, което Гергана Божанова води срещу уволнението си от ГДБОП през юли 2021 г.

По времето, в което Петър Тодоров беше главен секретар на МВР, имаше опит Петьо Петров-Еврото да бъде заловен, но това не се случи.

"За мен не успяхме да го заловим, защото изтече информация. 15 минути преди да влязат колегите, той е бил там, където трябваше да го заловят. По това време имаше няколко подобни случая", подчерта той.

Тодоров коментира и, че след като има случаи на побоища в София значи има проблем с бежанците. "Проблемът с бежанците продължава да съществува и ескалира. Проблемът е главно от 2014 г., но последните години се задълбочи. В момента се наблюдава временно намаление на мигрантския натиск, но това е свързано с климатичните условия. Ще видите, че оттук нататък рязко ще се увеличи натискът отново. Проблемът е в това, че се връщат от Европа безшумно и инкогнито", заяви бившият главен секретар на МВР.

Само час след изявата на Тодоров, вътрешният министър Калин Стоянов се почувства засегнат и пусна специален пост във Фейсбук, в което го обвини в заблуждаване "чрез внушения и откровени лъжи".

"Опитите му да плаши обществото, че след като има случаи на побоища в София значи има проблем с бежанците е ясно непознаване на проблематиката и нещо повече – проява на непрофесионализъм", написа министърът.

"Коментарите на Петър Тодоров за случаите с Петър Петров и Мартин Божанов са категорично прехвърляне на отговорност и необосновани внушения, с които цели уронване престижа на институцията. Като бивш главен секретар той е разполагал с достатъчно ресурс и информация, за да разпореди нужните проверки и последващи действия. Такива няма", посочва още Стоянов и добавя: "В заключение, с днешната си изява и демонстрирана „професионална експертиза“ Петър Тодоров доказа правилността на взетото от мен решение да предложа освобождаването му като главен секретар на МВР".