Владо Бучковски: Ако София забави Скопие за ЕС, ще минат още години, докато оправим щетите

Владо Бучковски

Владо Бучковски

Бившият македонски премиер Владо Бучковски призова страната ни да не прибързва с налагане на вето и забавяне на преговорите на Северна Македония с ЕС в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" по ТВ Европа. Той настоява политиците да оставят историците и експертите в двустранната комисия да си свършат работата. Според него, ако сега София наложи вето на Скопие, ще минат години, за да се поправят щетите. 

„Аз лично съм неприятно изненадан. Цялата ситуация е комплексирана. Декларацията от страна на България беше донесена в Северна Македония през октомври 2019 г. Сега сме 2020 г. 1 година страната ни изгуби заради изборите и заради пандемията с COVID-19. Това обаче не може да бъде оправдание. Аз съм защитник на тезата, че България не трябва да изпуска историческата възможност всички онези, които отдалечиха двата народа, че връзките ни са неразрушими. В политиката обаче очевидно се случват много работи задкулисно. Всички очаквахме България да бъде най-големият съюзник на Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. Докато България беше председател на ЕС, направи много по темата за Западните Балкани.  Чувството в Скопие в момента, за жалост, не е оптимистично“, заяви Бучковски.

„Комисията трябва да продължи своята работа. В декларацията на българския парламент са изброени три точки – Гоце Делчев, ВМРО и Илинденското въстание. Историята не може да се фалшифицира. Ако комисията не свърши работата си, това винаги ще бъде причина защо България не е била съгласна Северна Македония да влезе в ЕС. Сега обаче има позитивна тенденция. Не трябва да се разделяме за нещо, което се е случвало преди 100 и кусур години. И в София, и в Скопие има достатъчно експерти, историци и философи, които имат по-голям шанс да стигнат до разбиране. За единна история в момента се разбира „българската“. Затова е най-добре политиците да оставят да работи комисията. Ние можем заедно да славим Гоце Делчев. Няма спор, че той има голям принос за България при съпротивата срещу Османската империя. Ако обаче България наложи вето, няма да видим нищо от работата на комисията. Ако България сега се откаже от Северна Македония, ще минат още години, докато се поправи щетата. За 10 дена не може да се намери решение", каза още Бучковски.