Бивш министър на Радев "удари" кабинета: Имаме легална корупция, много сме смели с меморандумите, но трябват постижими цели

Янаки Стоилов

Янаки Стоилов

"Не съм си правил отвод, но не участвах в заседанието за оставката на Иван Гешев, за да не съм страна. За мен казусът не е бил сложен и за мен въпросът беше ясен. Процедурата вече зависи от новия правосъден министър. Преценката е на изпълнителната власт. Не искам да правя предвиждания. Този ВСС е в края на своя мандат. Ако парламентът иска новият му състав да свърши качествено работата си, ще трябва много време". Това заяви бившият служебен министър Янаки Стоилов, който започна процедура по свалянето на главния прокурор Иван Гешев.

"Проблемът за корупцията е много важен. Освен криминална, имаме и легална от хората, които я толерират във властта. Тя може да се пресече, когато се пресекат закони, които не позволяват да се опрощават милиони. Много сме силни, когато заявяваме, че правим нещо с меморандум. От 20 години държавата ни не прави нищо с ядрените мощности. Трябва да си поставяме постижими цели и МС да следва последователни стъпки за промени в конституцията, защото не е лековата тема. Конституционният съд не трябва да бъде превръщан в омбудсман", каза още Стоилов.