Бивш шеф на израелското разузнаване: Страната е на ръба на гражданска война

Бившият ръководител на вътрешното разузнаване на Израел Шин Бет предупреди, че страната е на ръба на гражданска война поради масовиге протести срещу плана на правителството за цялостна реформа на съдебната система, предаде Анадолската агенция.

„Трябва да кажа, че се страхувам, че сме на ръба на гражданска война“, каза Надав Аргаман пред радиото на израелската армия.

Шин Бет е службата за вътрешно разузнаване в Израел.

Коментирайки плана за "основен ремонт" на правосъдието, иницииран от израелското правителство, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху, Аргаман каза: „Всяко законодателство, което не изисква широк консенсус, ще доведе държавата Израел до хаос. Ако законът бъде приет, ние ще бъдем различна държава.“

Той също така призова ръководителите на сигурността и разузнаването в Израел да поискат от Нетаняху да спре тези закони.

Забележките на Аргаман дойдоха няколко дни след като група от 800 бивши агенти на Шин Бет изпратиха писмо до Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, изисквайки от тях да отложат реформаторския план.

Назначен за ръководител на Шин Бет през 2016 г. от Нетаняху, Аргаман ръководи агенцията пет години.

Израел беше в политически смут през последните месеци заради планираната съдебна реформа, срещу която опозицията реагира остро.

Израелската опозиция обвинява Нетаняху, че използва съдебната реформа, за да се защити от съдилищата.

Нетаняху отрича обвиненията и отхвърля всякаква връзка между съдебните промени и неговия собствен случай. /БГНЕС