Бивш шеф на КГБ посочи 5 грешки, които Путин е допуснал във войната с Украйна

Путин е поставил Русия в дълбока изолация, а Китай гледа на Русия като на васална държава, смята Евгений Савостянов

Владимир Путин

Владимир Путин

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. мнозина се чудеха защо Русия започна тази война и защо, въпреки тежките жертви на бойното поле и големите стратегически грешни изчисления през последващите месеци, Кремъл упорства в усилията си.

Евгений Савостянов, който оглавява КГБ от 1990-1992 г., пише в статия за The Hill, че отговорът може да се намери в редица дълбоки грешни изчисления, направени от Кремъл през последните години, пишатФакти.бг.

Първо, Путин беше обсебен от инициирането и воденето на глобална кампания срещу Запада, точно както беше направил комунистическият режим на СССР. Така руският президент и неговите последователи се убедиха, че цивилизационната война между Русия и Запада е необходима и неизбежна. Според тях сегашната борба за Украйна представлява първият етап от подобни усилия. Въпреки това, както се посочва в статията, този проект се провали.

Теоретично Кремъл се надяваше да събере широк антизападен фронт, който да подкрепи усилията му, но на практика се сблъска с огромни трудности. В резултат на това Русия беше принудена да разчита на помощта на шепа държави като Сирия, Иран и Северна Корея, за да продължи да подхранва своите военни усилия.

Второ, Русия не успя да отгатне западното отношение към себе си. От години Москва успешно използва своите „енергийни оръжия“ и ядрено изнудване, за да сплаши западните страни. Но още преди войната в Украйна отношението на Европа започна да се променя, тъй като все повече политици осъзнаваха, че не трябва да се поддават на руските сплашвания. От февруари 2022 г. героичната и трайна съпротива на Украйна срещу руската агресия и огромните трудности, пред които е изправена руската армия, само засилиха ангажимента на западните лидери да поддържат натиск върху Кремъл, се казва в статията.

Трето, плановете на Русия за бързо превземане на Украйна показват дълбоко неразбиране на настроенията на самите украинци. Путин повтори грешката, направена от генералите на Бялото движение по време на руската революция. Той предположи, че неговите войници ще бъдат посрещнати с цветя вместо с куршуми. Така руските сили бяха напълно неподготвени за жестокостта и мащаба на украинската съпротива.

Четвърто, Путин нямаше точна представа за истинското състояние на своята армия. След години на пропаганда и зрелищни паради, той погрешно вярваше, че страната му разполага с първокласна армия, способна да се бие и да печели войни. В същото време реалните действия на руските военни на украинското бойно поле демонстрираха нещо съвсем различно - както в очите на руснаците, така и на останалия свят.

И петата грешка е, че Путин нямаше представа за истинското състояние на руската икономика. Москва се оказа неподготвена за внезапната и широкоразпространена икономическа изолация в резултат на войната ѝ с Украйна. Въпреки че Русия сега публично възхвалява стабилността на руския икономически сектор и минимизира ефекта от западния финансов и технологичен натиск, в действителност западните санкции вече са засегнали дълбоко руската икономика и ще продължат да имат този ефект.

Като заключение, бившият шеф на КГБ смята, че Путин е поставил Русия в дълбока изолация. Тя дори вече е подчинена на Китай, защото Пекин гледа на федерацията като на васална територия. Пекин измества Москва като доминираща сила в традиционната сфера на влияние на Русия в Централна Азия и Кавказ и създава нови маршрути към Европа там, които заобикалят Русия. Въпреки това колапсът на Русия не е неизбежен. Погледнато исторически, всеки следващ руски лидер е следвал политика, противоположна на тази на неговия предшественик. Путин постави страната по пътя на унищожението, но неговият наследник може да оправи руския държавен кораб, след като Путин изчезне от картината. Това би означавало по-светло бъдеще за Русия и за всички останали.