Денко Малески: Помирение между македонците и българите - искрено и изчерпателно

Трябва да минем пътя обратно - от Александър Велики - царя на елините, през Самуил - царя на българите, смята бившият външен министър на Македония

Денко Малески

Денко Малески

Бившият македонски външен министър Денко Малески в свой коментар в македонската медия ОКНО заяви, че до помирение между македонците и българите ще се стигне, когато двата народа започнат да празнуват общата си история и когато българите едновременно с това признаят уникалността на македонската нация. 
"Помирението трябва да бъде искрено и изчерпателно. И накрая, само така може да се стигне до помирение между народите. Хитрините от типа македонските историци да говорят това, което са говорили досега, а политиците ще решават проблема политически няма да мине нито при едната, нито при другата страна. Така е с помирението с България, така е и с помирението с Гърция", сочи Малески. 

"Разтревожен и объркан, македонският историк не може да разбере, че ще трябва да напусне една линия на мислене, която е произвела стотици и стотици научни трудове от 1945 до днес. Той не забелязва, че македонската политическа и правна мисъл в началото на деветдесетте години трябваше да се откаже от всички свои основни части, в допълнение към новата политическа мисъл, в която марксизмът и ленинизмът се превърнаха просто в една от всичките глави от човешката мисъл. Никой не се пита колко ли документи за самоуправлението и "Обединения труд", с които са се придобивали научни звания и политически отличия, са завършили на бунището", пише бившият външен министър на Македония.

"Промяната е наложителна, за да станем част от демократична Европа. Не успях да намеря писмени думи от спора между баща ми Владо Малески и един македонски историк и академик от първите десетилетия от създаването на Македонската държава и съвременната македонска нация, но помня негов коментар, че е незаконно за един академик, пишейки нашата история, да изтрие думата българин и да я замени с думата македонец. От историците се очаква да направят повече. Особено днес, когато историците не са защитници на националната кауза, а търсачи на истината", смята Малески.

"В обширното проучване на средновековните Балкани на един американски учен, което четох едно лято някъде през осемдесетте, авторът решително застана в защита на обективната историческа истина за съществуването на македонската нация и държава. Но едновременно той настани Македония в групата на страните, които нямат корени в Средновековието. От южнославянските, освен македонската той спомена и словенската нация, като страни, които не могат да се позоват на своя средновековна държава. Голяма работа! Не виждам на словенците да им е зле в НАТО и ЕС. А ние? Сега, в търсене на обективната историческа истина, трябва да минем пътя обратно от Александър Велики, цар на елините, през Самуил, цар на българите, до началото на създаването на нашата млада и смела нация и държава: Мисирков, Освободителната война и АСНОМ. Ето така ще се примирим със съседите", категоричен е политикът.