Бивш външен министър на РСМ се обяви за вписване на българите в конституцията

Никола Попоски беше част от кабинета на Груевски

Бившият министър на външните работи на РС Македония Никола Попоски няма нищо против вписването на българите в Конституцията на страната. Попоски бе министър в кабинета на премиера Никола Груевски от 2011 до 2017г.

"Промяната на Конституцията и вписването в нея на българите не е никаква трагедия. Това не е трагедия. Ние като държава гарантираме определени права за всички общности. При тази ситуация няма причина да изключваме когото и да било от този процес", каза Попоски пред местната телевизия 21. "Ако имаме положително и коректно отношение от страна на властите в София няма никакви грижи да впишем българите в Конституцията... Вписването на българите в македонската конституция не е единственото искане от страна на България. Разбира се, че ще е необходимо време за конституционни промени. Но трябва да сме наясно: Може да променим Конституцията и отново да няма междуправителствена конференция, ако има трудности при останалите искания, които са вписани в протоколите", подчерта Попоски.

Според него "България изцяло е определила Преговорната рамка за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС".

"Ние нямаме проблем с това по време на чие председателство на ЕС това нещо ще бъде формулирано. Ние имаме проблем с редефинирането на рамката за преговори. В нашия случай тя е напълно определена от страна на България, като страна-член на ЕС", каза още бившият дипломат №1 на РСМ. /БГНЕС