Бижута на Фердинанд I, тайно изнесени от дъщеря му, се продават на търг за милиони в Швейцария

Бижута, които са принадлежали на фамилията на българския цар Фердинанд, ще бъдат продадени на търг в Женева. Наддаването, което се организира от аукционната къща “Сотбис”, започна в понеделник вечерта и ще продължи и във вторник, съобщава „24 часа“. То се рекламира като една от най-значимите продажби през последните години на ценности, принадлежали на благородници. Аукционът е озаглавен “Виена 1900: Имперска и кралска колекция” и включва над 200 бижута и скъпоценни камъни, свързани с династията на Хабсбургите. Очакванията са от разпродажбата да бъдат събрани между $3 и 7 милиона.

“Дейли Мейл” разкрива, че някои от бижутата са били спасени от разграбване от Червената армия благодарение на изобретателността и смелостта на българската княгиня Евдокия. С наближаването на войските на СССР към България тя осъзнава, че краят на монархията е близо. Решава да спаси част от разкошните семейни бижута. Зашива ги в плат и ги слага в желязна кутия, която заравя в градината на къщата си в софийския квартал “Изгрев”. По това време баща ѝ вече е абдикирал и се намира в Германия. Брат ѝ цар Борис III, който поема от него короната, е починал внезапно от инфаркт и на престола се възкачил невръстният му син цар Симеон II, но страната се управлява от Регентски съвет. Членовете на монархическото семейство са подложени на репресии от новата комунистическа власт. През 1946 г. им разрешават да напуснат България. Евдокия е уведомена, че няма право да носи нищо със себе си освен дрехите на гърба си. Снаха ѝ царица Йоанна обаче получава разрешение да вземе малко вещи за двете си деца – Мария Луиза и Симеон. Княгинята използва това. Докато охраната ѝ спи, тя изравя платнената торба с бижута от градината и я пъхва в оскъдния багаж, с който двете жени и двете деца поемат в изгнание.

“Въпреки че има много малко пари, тя се отправи към Швейцария, пътувайки дотам с камион. Оттам се свързва със съпруга на по-малката си сестра Надежда, който живее недалеч от баща им в Германия. Те ѝ помагат да стигне до бившия български цар Фердинанд и не след дълго бижутата са депозирани в германска банка, където са открити през 2023 г.”, пише британският вестник. Те са се намирали в платнената торбичка, в която Евдокия ги е зашила и никога повече не са били носени.

Тъй като тя не е имала свои деца, се смята, че бижутата принадлежат на децата на сестра ѝ Надежда – херцог Александър Ойген и херцогиня София фон Вюртемберг, с чието семейство тя е живяла. Сред тях има изумрудени и диамантени копчета за ръкавели, подарени на Фердинанд I от султана на Османската империя Абдул Хамид II, нагръден кръст на монарха и златен часовник. Началните цени на бижутата са между 3000 и 30 000 долара. В търга на “Сотбис”, посветен на тръгналите от Виена благородници, има обаче далеч по-скъпи предмети като перлени и диамантени огърлици, за които наддаването ще започне от $ 245 хил.