Бизнесмен съди Борис Джонсън за лъжа по време на кампанията за Брекзит

Делото срещу Джонсън е заради рекламен бус, тиражирал неверни новини

Борис Джонсън

Борис Джонсън

Бизнесменът Майкъл Бал е завел дело срещу Борис Джонсън за неправомерно поведение по време на държавната служба, съобщава „Файненшъл таймс“. Така един от видните британски консерватори и претендент за мястото на Тереза Мей в партията на „Торите“, който доби изключителна популярност сред сънародниците си в кампанията за Брекзит, може да се окаже с повдигнато обвинение на 23 май.

Бизнесменът Бал е завел дело срещу Джонсън заради рекламния бус, използван в кампанията за Брекзит, твърдящ че Великобритания плаща по 350 млн. лири на седмица за членството си в ЕС. С този бус Джонсън направи национална обиколка за кампанията преди референдума.

Според Бал Джонсън е бил депутат в парламента по това време и е утвърдил надписа на автобуса, въпреки че е знаел, че е невярно. Бизнесменът твърди, че това е първият подобен случай в света, в който избран депутат бива обвинен в лъжа пред обществеността.

„Моите поддръжници и аз се стремим да създадем прецедент в общото право на Великобритания, което прави незаконно депутат да лъже относно финансови въпроси“, коментира още Бал.

Съдия вече се съгласи да проведе изслушване по случая на 23 май, когато Великобритания ще гласува на изборите за Европейски парламент.