Блинкън: Американски дипломатически конвой е бил обстрелван в Судан

Имаме сериозни опасения относно цялостната среда за сигурност, казва още американският държавен секретар

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Американски дипломатически конвой е бил обстрелван в Судан, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън по време на срещата на външните министри от Г-7 в Япония. Той подчерта, че няма пострадали, но окачестви тези действия като безотговорни и опасни. В отделни разговори с ръководителите на суданската армия и съперничещите ѝ паравоенни части Блинкън е изразил загриженост за цивилното население. 

"Имаме сериозни опасения относно цялостната среда за сигурност“, каза Блинкън на пресконференция в Япония, където присъства на среща на външните министри от Групата на седемте (Г-7).

Преди това върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи в "Туитър", че посланикът на Европейския съюз в Судан е бил нападнат в дома си в столицата Хартум. Посланик в страната е ирландският дипломат Ейдън О'Хара, посочва Би Би Си. Той е добре и делегацията на Европейския съюз не е била евакуирана от Хартум след атаката, уточни говорителят за външната политика и сигурността Набила Масрали. 

В Судан продължават сблъсъците между армията и паравоенната групировка "Сили за бързо реагиране". И двете страни твърдят, че контролират ключови обекти в столицата Хартум. Заради размириците има множество въздушни удари, артилерийски огън и стрелба в цивилни райони.

По последни данни на Франс прес около 200 души са загинали, а над 1800 са били ранени при размириците.

Сблъсъците продължават въпреки многобройните призиви от Съединените щати и други страни за спиране на боевете, както и усилията на Египет и Обединените емирства да накарат двете враждуващи страни да се съгласят на прекратяване на огъня.

Трети ден на кръвопролитни сблъсъци в Судан
На срещата на външните министри от Г-7 американският държавен секретар Антъни Блинкън също така обвини Русия, че нарушава обещанията си към страните по света, зависими от зърното, което не беше изнесено от Украйна през последните няколко дни.

От Киев заявиха, че черноморската сделка е застрашена от "спиране", след като Русия блокира инспекциите в турски води.