Блинкън напусна Скопие преди кацането на Лавров

Той и Османи осъдиха руската агресия срещу Украйна

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън напусна македонската столица късно снощи - час преди пристигането на руския дипломат №1 Сергей Лавров, предаде БГНЕС от Скопие.

Слезд това Блинкън замина за Тел Авив за разговори с израелските лидери относно примирието с "Хамас" и предоставянето на хуманитарна помощ за ивицата Газа. Това е третото посещение на Блинкън в Близкия изток от началото на войната между Израел и "Хамас", предизвикана от нападението срещу Израел на 7 октомври от въоръжената групировка, оставило повече от 1200 жертви.

Блинкън пристигна в Скопие вчера след обяд и участва в неформалната вечеря на министрите на външните работи, участващи в срещата на ОССЕ, чийто домакин е първият дипломат на РС Македония и ротационен председател на ОССЕ Буяр Османи.

"САЩ ще продължат подкрепата за Северна Македония и нейните бъдещи крачки, които трябва да осигурят членството в ЕС“. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на разговора с македонския премиер Димитър Ковачевски, като изрази уважение за храбрите държавнически решения на правителството за постигането на тази цел.

След това Блинкън и Буяр Османи осъдиха руската агресия срещу Украйна и потвърдиха подкрепата за украинския народ. „Като стратегически партньори и съюзници в НАТО, сме обединени в подкрепата си за Украйна и защитата на съвременните демократични ценности и принципи. Остро осъждаме руската военна агресия, която представлява нападение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна.“ - каза северномакедонският външен министър и председател на ОССЕ.

Сергей Лавров пристигна в Скопие малко след полунощ българско време - руското МВнР публикува снимки от летището в Скопие. Той ще участва в Съвета на външните министри на ОССЕ. Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция, а също и Гърция на път за Северна Македония, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България.

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или т. нар. Съвет на министрите. Форумът се осъществява в условията на тежка международна ситуация, на която сме свидетели през последните години.

ОССЕ е междуправителствена структура със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) през 1975 г. Понастоящем е съставена от 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 млрд. души население, включително България. Функциите и целите на ОССЕ на хартия са ясно очертани - предотвратяване на конфликти или посредничество за постигане на мир, контрол над въоръженията, защита на правата на човека, свобода на печата и честни избори. /БГНЕС