Блинкън с остри критики към Азербайджан заради военната операция в Карабах

Загинаха най-малко 200 души, други 400 са ранени

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи остри критики към Азербайджан заради военната операция в Нагорни Карабах. Според дипломата действията на Баку "противоречат на разрешаването на проблема в региона".

"Искаме ясно да заявим, че в съответствие с цялостната позиция на САЩ използването на сила е неприемливо и противоречи на усилията, които полагаме, но което е по-важно, на усилията, които полагат и двете страни за намиране на справедливо и достойно мирно решение в региона. Това отразява интересите както на Азербайджан, така и на Армения." - отбеляза Блинкън по време на пресконференцията си.

По думите му САЩ заедно с Европейския съюз ще насърчават мирното уреждане на ситуацията в Карабах и нормализирането на армено-азербайджанските отношения. Ето защо, както подчерта ръководителят на Държавния департамент, САЩ се противопоставят на военната операция, провеждана от Азербайджан, и настояват за продължаване на консултациите на политическо и дипломатическо равнище.

На 19 септември Азербайджан предприе "антитерористични мерки от местен характер" на територията на непризнатата Република Нагорни Карабах. Според Гегам Степанян, комисар по правата на човека в Нагорни Карабах, в резултат на действията на азербайджанската армия в региона са загинали най-малко 200 души, а други 400 са били ранени. На 20 септември президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че всички задачи на операцията в региона са били изпълнени в рамките на 24 часа.

Съветникът на азербайджанския президент по външната политика Хикмет Хаджиев заяви, че Баку предвижда амнистия за военните от Нагорно-Карабахската република, които сложат оръжие. Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че жителите на Нагорни Карабах могат да бъдат евакуирани на територията на републиката, ако животът в региона под контрола на Азербайджан стане невъзможен за тях. Армения е подготвила 40 000 места за настаняване на хора. /БГНЕС