Блинкън: Пекин форсира плановете за превземане на Тайван

Си Дзинпин създава огромно напрежение

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Пекин иска да завземе Тайван "в много по-бърз срок", отколкото се смяташе досега, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, като предупреди, че президентът Си Дзинпин води Китай в по-агресивна посока.

Си е на прага да си осигури трети петгодишен мандат начело на най-многолюдната държава в света, като в неделя произнесе реч на конгреса на Комунистическата партия, в която приветства десетилетието си на власт и потвърди обещанието си един ден да "обедини" или да завладее със сила Тайван.

"През последните години под ръководството на Си Дзинпин видяхме един много различен Китай", заяви Блинкен на форум в Станфордския университет заедно с бившия държавен секретар Кондолиза Райс.

"Той е по-репресивен у дома; по-агресивен е в чужбина. И в много случаи това представлява предизвикателство за нашите собствени интереси, както и за нашите собствени ценности." - добави той.

Блинкън посочи, че Си Дзинпин създава огромно напрежение, като променя подхода към самоуправляващия се Тайван, който китайската комунистическа партия никога не е контролирала, но претендира за своя собственост. Той заяви, че Китай е взел "фундаментално решение, че статуквото вече не е приемливо и че Пекин е решен да преследва обединението в много по-бърз срок".

Високопоставени американски военни и преди са алармирали, че Китай е разширил военните си сили до степен, в която скоро може да разполага с капацитет да извърши инвазия в Тайван. Реториката и действията по отношение на Тайван станаха по-ясно изразени при управлението на Си. Той обвърза завладяването на Тайван с визията си за "великото подмладяване на китайската нация" и по-рано заяви, че целта за обединение не може да продължава да се предава за неопределено време от поколение на поколение. В речта си в неделя той повтори подобни теми, като заяви, че "колелото на историята се движи към обединението на Китай" и че "си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки".

Неотдавнашното нахлуване на Русия в Украйна, което Китай не осъди, също породи опасения, че Пекин може да предприеме подобни действия срещу 23-милионния Тайван.

Връзките между Вашингтон и Пекин са в десетилетен спад както при администрациите на Доналд Тръмп, така и при неговия наследник Джо Байдън, по редица въпроси - от търговията до сигурността и правата на човека.

Същевременно Блинкън заяви, че двете най-големи икономики в света трябва да са готови да си сътрудничат по общи интереси. Той заяви, че светът "фундаментално очаква" двете сили да работят заедно по въпросите на изменението на климата, глобалното здравеопазване и евентуално трафика на наркотици. Пекин "просто трябва да откликне на сигналите, които получава от държавите по света, за да бъде положителен, а не отрицателен участник по въпросите, които ги засягат".

През август Китай прекъсна сътрудничеството със Съединените щати в областта на промените в климата и трафика на наркотици като оправда решението си с посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, по време на което Пекин започна и най-големите си досега военни учения около острова.

В отговор на речта на Блинкън говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин обвини Вашингтон, че променя подхода си към Тайван, като напомни за посещението на Пелоси.

"Мирното разрешаване на тайванския въпрос не може да съществува едновременно с тайвански сепаратизъм", каза Ван.

Очаква се Си да се срещне с Байдън в рамките на срещата на върха на Групата на 20-те следващия месец в Бали, като това ще бъде първата им среща, откакто американският лидер встъпи в длъжност. /БГНЕС, АФП