Блинкен представи погледа на САЩ за световния ред

Антъни Блинкен

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изнесе основна реч в четвъртък в университета "Джордж Вашингтон", посветена на коригирания подход на Вашингтон към външната политика с акцент върху ангажираността спрямо Китай. Някои фрагменти от речта също бяха изпратени малко преди речта от Държавния департамент. Блинкен нарече Китай основно предизвикателство за съществуващия световен ред, но определи Русия като основна заплаха за света, предадоха ТАСС и БГНЕС.

Съхраняване на световния ред

Вашингтон смята, че световният ред, който съществува от десетилетия, се основава на принципи, които „гарантират мир и просперитет“, „повече от 75 години... осигуряват напредък в света“. САЩ искат да запазят това състояние. В същото време американските власти се стремят да „създадат бъдещето, към което се стремят американците и хората по света“, а за това е необходимо „защитаване и реформиране на световния ред“. Блинкен нарече Русия и нейния президент Владимир Путин „сериозна и дългосрочна“ заплаха за такъв световен ред. Държавният секретар на САЩ определи специалната военна операция в Украйна като "атака срещу принципите..., залегнали в Устава на ООН".

Въпреки това, в САЩ смятат, че "най-сериозното дългосрочно предизвикателство пред международния ред" е политиката на Китай. Пекин, според Вашингтон, е единственият в света, който възнамерява да промени международния ред, притежавайки нарастваща „икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ“.

Интегрирано възпиране

Въпреки това САЩ предупреждават, че не търсят нова студена война и разделяне на света на "твърди идеологически блокове". Те не се стремят да изолират китайската икономика от останалия свят, но "няма да компрометират своите принципи" в името на сътрудничеството с КНР. Вашингтон иска Пекин да "играе по същите правила като всички страни".

За целта САЩ искат да използват стратегията за „интегрирано възпиране“, включвайки „съюзници и партньори“ в съвместна работа в ядрената, космическата и информационната сфера. Съединените щати са готови да засилят преките контакти с Китай по цял набор от въпроси, предимно чрез дипломатическо взаимодействие, тъй като „съперничеството не трябва да води до конфликт“.

Независимо от това, за да укрепи позициите си през следващото десетилетие, Вашингтон иска да „инвестира в ключови компоненти на американската мощ“, включително във въоръжените сили, както и „на ниво, конкуренция“. Белият дом ще инвестира в (оръжейни) системи "с голям радиус, по-трудни за намиране и по-лесни за преместване".

Вашингтон не очаква Пекин да промени курса си и не възнамерява директно да го коригира, поради което планира да създадат „стратегическа среда“ около Китай, за да популяризират собствената си „визия за отворена и приобщаваща международна система“. Съединените щати възнамеряват да направят това съвместно с други държави, укрепвайки международното право и институции, защитавайки „правата на индивидите и суверенните държави“.

Американският бизнес в служба на националната сигурност

САЩ не искат да спрат Китай да „развие икономиката си или да прокарва интересите на своя народ“, тъй като Пекин вече е „водеща световна сила ...с градове на световно вино и мрежа от обществен транспорт, там са базирани и някои от топ технологичните компании в света." Въпреки това Съединените щати очакват американските фирми да не жертват „основни ценности“, за да навлязат на китайския пазар, „да подхождат отговорно към растежа“ и да работят за „укрепване на националната сигурност на САЩ“. Блинкен обвини Пекин, че използва американската икономика „за шпионаж, кибератаки, кражба на технологии и ноу-хау, за да усъвършенства своите военни иновации“. Съединените щати също не планират да трансформират централизираната политическа система на КНР. Вместо това Вашингтон иска да докаже, че собствената му система, която той нарича демокрация, е по-ефективна, вярвайки, че САЩ имат „всеки шанс да изпреварят Китай в ключови области“.

Независимостта на Тайван

Макар Вашингтон казва, че не подкрепя независимостта на Тайван, той се противопоставя на "всякаква едностранна промяна" на статуквото. САЩ твърдят, че континентален Китай "използва все по-провокативна реторика и дейности". Според Блинкен САЩ в същото време искат да работят с КНР по въпроси, които ги тревожат, включително „ядрените програми на Иран и Северна Корея“. Вашингтон също така вярва, че има общи интереси с Пекин по отношение на „неразпространението и контрола върху оръжията“.