Блинкън призова Израел за "спешни" действия срещу насилието над палестинци на Западния бряг

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел да предприеме "спешни" действия за прекратяване на насилието на заселници срещу палестинците на Западния бряг.

Блинкън, който е в Сан Франциско за Азиатско-тихоокеанската среща на върха, отправи призива в телефонен разговор с Бени Ганц, опозиционен лидер, който се присъедини към военния кабинет на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Той "подчерта спешната необходимост от положителни стъпки за деескалация на напрежението на Западния бряг, включително чрез противодействие на нарастващите нива на екстремистко насилие от страна на заселниците", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън и Ганц "обсъдиха усилията за увеличаване и ускоряване на транзита на важна хуманитарна помощ в Газа", каза Милър. Двамата също така е разговарял с Ганц за продължаващата дипломация за освобождаване на заложниците, взети от бойците на Хамас, когато на 7 октомври те предприеха голямо нападение срещу Израел от ивицата Газа.

Според израелски официални лица около 240 души са били взети за заложници по време на нападенията на Хамас, при които загинаха около 1200 души, предимно цивилни.

Оттогава насам правителствените служители на "Хамас" твърдят, че израелските бомбардировки и сухопътната офанзива са убили повече от 11 500 души, предимно цивилни, включително хиляди деца.

За разлика от ивицата Газа, която е под контрола на "Хамас", Западният бряг е до голяма степен под израелска окупация с ограничена автономия от страна на Палестинската власт, чиито лидери са врагове на "Хамас".

Палестинците в окупирания Западен бряг казват, че от началото на войната са подложени на засилен тормоз от страна на израелски заселници.

Ганц, центристки генерал в оставка, се съгласи да влезе във военния кабинет с Нетаняху, който се върна на власт в коалиция с крайно десни партии, които твърдо подкрепят еврейското заселване на Западния бряг.

Съединените щати подкрепиха правото на Израел да отговори на "Хамас", но също така призоваха за повече усилия за щадене на цивилното население.

"Видяхме твърде много убити цивилни палестинци и през цялото време настоявахме Израел да направи всичко възможно, за да сведе до минимум цивилните жертви", заяви Блинкен пред NBC News./БГНЕС