Блинкен ще обяви нова помощ от над 1 млрд. долара за Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна на необявено посещение в Киев, където ще обяви нова помощ за Украйна в размер на повече от един милиард долара, съобщиха от Държавния департамент на САЩ, предаде АФП.

"Очакваме, че по време на това посещение министърът ще може да обяви над един милиард долара ново американско финансиране за Украйна", заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ на път за Киев. Блинкен пристигна в украинската столица и беше посрещнат от посланика на САЩ Бриджит Бринк.

От началото на пълномащабната война САЩ оказват военна и финансова подкрепа на Украйна. Общата сума на американската помощ за почти година и половина от войната се оценява на 66,2 млрд. долара . Това е най-големият размер на американската подкрепа за която и да е държава в света от времето на плана "Маршал" след Втората световна война насам.

На 29 август Блинкен обяви нов пакет от помощи в размер на 250 млн. долара . Той включваше ракети AIM-9M за противовъздушна отбрана, боеприпаси HIMARS, оборудване за разминиране и други артикули.

Това е третото посещение на държавния секретар в Украйна по време на войната. За първи път той пристига заедно с ръководителя на Пентагона Лойд Остин през април 2022 г. Двамата обсъдиха с украинските власти въпроса за доставката на съвременни оръжия, необходими на Украйна, и нова военна помощ от САЩ.

Още на 8 септември Блинекен отново посети Украйна. Тогава той пътува до Ирпен в Киевска област, където лично видя последиците от военната агресия на Руската федерация. /БГНЕС