Блинкен в Близкия изток в търсене на "траен край" на войната в Газа

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Катар в рамките на последната си обиколка в кризисната зона на Близкия изток, като се стреми към ново прекратяване на огъня и "траен край" на войната между Израел и Хамас, предаде АФП.

По-късно главният пратеник на САЩ замина за Израел, надявайки се да подкрепи споразумението за примирие, което беше договорено в Париж през януари, но все още не е подписано нито от Хамас, нито от Израел.

Тежките удари и сраженията в Газа отнеха живота на най-малко 107 души за 24 часа, съобщи министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас територия, която е подложена на бомбардировки от почти четири месеца.

Страхът за повече от един милион палестинци, които са се скупчили в крайния южен район на Рафах, нарасна, тъй като фронтът се приближава все повече в кампанията на Израел за ликвидиране на Хамас заради нападението от 7 октомври.

Блинкен - на петата си регионална обиколка след избухването на най-кървавата досега война в Газа - по-рано се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро, ден след като проведе разговори със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Рияд.

Държавният секретар и Сиси "обсъдиха продължаващите усилия за осигуряване освобождаването на всички заложници, държани от Хамас", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Американският пратеник също така "изрази благодарност за водещата роля на Египет в улесняването на доставката на хуманитарна помощ за палестинците в Газа".

Блинкен подчерта, че Вашингтон "отхвърля всяко принудително изселване на палестинци от Газа и се ангажира със създаването на палестинска държава, която да осигури мир и сигурност както за израелците, така и за палестинците", добави Милър.

Примирието, което Блинкен се надява да сключи, предлага шестседмична пауза в боевете, докато Хамас освобождава заложници в замяна на палестински затворници, държани от Израел, и повече помощи за Газа, според източник от Хамас. /БГНЕС