Близките на починал 43-годишен мъж дариха живот на трима души

Двама българи и румънец ще живеят благодарение на това благородно решение

Донорска ситуация в Пловдив даде живот на трима души у нас и в Румъния, съобщиха от Изпълнителната агенция за медицински надзор. Тя е реализирана от екип на екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив с координатор д-р Костадин Чифлигаров, съобщава радио "Пловдив".

На 7 август близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора. На следващия ден двама души на 23 и 38 години са получили по един бъбрек. Операциите са извършени от медицински екипи на Александровска болница. 

Поради липса на подходящи реципиенти в България черният дроб е трансплантиран на румънски пациент по линия на споразумение за сътрудничество между Агенция „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния.

По информация на Радио "Пловдив" донорът е пострадалият при пътен инцидент миналия петък 43-годишен велосипедист. Той у бил блъснат от електрическа тротинетка, управлявана от 17-годишен младеж, на кръстовището на ул. „Славянска“ и ул. „Иларион Макариополски“ в града под тепетата. 

От Министерство на здравеопазването благодариха на близките на донора за хуманния им жест и им поднесоха съболезнования за загубата.