Bloomberg: Бойните полета в Украйна замръзват, на фронта ситуацията става критична

Температурите в Източна Украйна паднаха доста под нулата през последните дни, втвърдявайки почвата и отваряйки прозорец за потенциални зимни офанзиви от двете страни, пише Bloomberg, цитиран от news.bg. Но такива атаки може да не дойдат, нито сега, нито по време на по-продължително застудяване.

Военни анализатори в и извън Украйна казват, че докато преминаването от кален към замръзнал терен е важно доколко позволява използването на колесни бойни и помощни превозни средства, а това е само един от многото фактори, които командирите биха взели предвид, преди да рискуват ново голямо нападение. По-важни са наличието на резерви, оборудване и боеприпаси и необходимостта от създаване на слаби места, които да се използват във вражеските линии.

И двете страни са обтегнати от бавни, но изчерпващи ресурси офанзиви, които вече са в ход. Руските сили се опитват да превземат Бахмут и близкия Соледар, докато украинските войски атакуват Кремина и Сватово; всички са малки до средни градове в района на източен Донбас, който Русия твърди, че е анексирала, но само частично окупира.

Ситуацията около Соледар и Бахмут принуждава нашето командване да използва повече резерви в тази посока, така че може да се окаже, че в близко бъдеще няма да остане достатъчно за провеждане на голяма офанзива на юг, от Запорожие или където и да е другаде, каза Игор Левченко, ръководител на стратегическото моделиране в New Geopolitics, базиран в Киев мозъчен тръст.

Начинът, по който ще се развие конфликтът през следващите месеци, вероятно ще се определя не толкова от промените във времето, колкото от относителния успех на всяка страна в изтощаването на силите на другата и възстановяването на своите до пролетта.

Рискът за Русия, според представител на европейската отбрана, е, че в Бахмут тя постига само малка тактическа победа с цената на огромни загуби на персонал. Подобна грешка през лятото остави руските сили изтощени и пренапрегнати, отваряйки вратата на Украйна да започне успешни контраофанзиви през есента.

Денис Пушилин, ръководител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, каза по телевизията, че Соледар, на 10 км (6 мили) от покрайнините на Бахмут, е близо до превземане, макар и "на много висока цена". Макар и зле обучени, наскоро мобилизираните войски укрепиха отбраната около Кремина и Сватово, забавяйки напредването на Украйна. Превземането на Сватово ще позволи на Украйна да пресече ключов руски логистичен маршрут за операции в Донбас.

Наскоро обявените доставки на бойни бронирани превозни средства от САЩ, Германия и Франция, както и нарастващите признаци, че стандартните танкове на НАТО могат да последват, биха подготвили по-добре Украйна за нова офанзива. Междувременно официални лица в Киев изразиха загриженост относно възможността за подновяване на руска атака от Беларус, само на 150 км северно от столицата на Украйна.

Генералният щаб на Украйна досега е бил "майстор на оперативния дизайн" и ще прекара седмици или месеци в определяне на условия за следващата, решаваща фаза на кампанията. Русия от своя страна може да се стреми да използва мобилизирани новобранци, за да удължи войната, докато подкрепата за Украйна от нейните съюзници се разпадне.

Президентът на Русия Владимир Путин анексира Кримския полуостров през 2014 г., превръщайки го оттогава в опорна точка за своите сили в останалата част от окупирана Украйна. Някои военни анализатори изразиха скептицизъм относно способността на Украйна да го превземе.

Докато падащите температури втвърдяват земята на изток от 6 януари, при -8 до -14 градуса по Целзий те също са твърде ниски, за да могат войниците да се бият ефективно. Човешкият фактор е много по-важен от превозните средства, които могат да движат през зимата. В мразовито време моралът, мобилността и логистиката могат да бъдат засегнати.

Замръзналите батерии за дронове и радиостанции трябва да се зареждат два пъти по-често, докато ниската видимост може да направи неизползваеми дронове за наблюдение, необходими на артилерията за насочване на защитата. Тъй като и двете страни са на изчерпване на артилерийски снаряди, нуждата от прецизност, предлагана от дроновете, вече на моменти заглушава оръжията по фронта.

Много ниските температури също могат да благоприятстват отбранителните войски, които се радват на ефективна логистика. Студът също може да предизвика грешки, като решението на Русия да концентрира стотици войници в относително топло и комфортно общежитие в Макеевка, в обсега на украинските ракети HIMARS.

Боевете в Бахмут вероятно ще останат интензивни независимо от времето, защото руските командири смениха тактиката, разчитайки на пешаци, за да пробият защитата, а не на масивните артилерийски баржи, последвани от механизирани атаки, които си пробиха път през украинските линии в Донбас миналото лято. Докато Бахмут има сравнително малко стратегическо значение, руските командири изглеждат решени да го превземат независимо от цената.