Bloomberg: Русия пробива изолацията, добри новини за Путин

Конфликтът между Израел и „Хамас“ работи в полза на Москва

Владимир Путин

Владимир Путин

Геополитическата ситуация видимо се подобрява за Владимир Путин на фона на патовата ситуация на фронта в Украйна. Опитите на Запада да постави  Русия в международна изолация не работят, пише агенция Bloomberg.

Изданието напомня, че съвсем наскоро – през август – Путин не присъства на срещата на БРИКС в Южна Африка заради страха да не бъде арестуван по силата на обвиненията, отправени срещу него от Международния наказателен съд. Сега той тържествено отива в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия – двете най-големи държави от Персийския залив, стари партньори на САЩ.

За промяна в ситуацията свидетелства и участието на руския външен министър Сергей Лавров в конференцията на ОССЕ в Северна Македония през миналата седмица. През миналата година му беше забранено да участва във форума на организацията.

Отслабването на дипломатическата изолация не е единствената добра новина за страната агресор.

Въпреки западните санкции, насочени към ограничаване на руската икономика, тя постепенно се възстановява и се престроява за продължителна война. Междувременно Конгресът на САЩ продължава да блокира отпускането на нова американска помощ за Украйна, а в Европа нараства умората от войната.

Освен това в полза на Русия работи и конфликтът между Израел и „Хамас“, който привлече вниманието на света към Близкия изток.

Путин се зае с изчаквателна игра, констатира Bloomberg. Наистина, Москва изтощава ресурсите си, за да поддържа военните си усилия в Украйна, и преживя краха на търговските си позиции в Европа, които преди бяха доминиращи. Но турът на Путин в Персийския залив показва, че той е в състояние да създава връзки с други части на света, което е признак за устойчивост на Русия, се казва още в анализа.

Превод Faktor.bg