Блумбърг: ЕС ще разреши на кораби от общността да превозват руски петрол до трети страни

Гърция е сред страните, които се застъпват за това

Европейският съюз планира да премахне от шестия пакет санкции срещу Русия забраната за транспортиране на руски петрол до трети страни с кораби, принадлежащи на държави от общността. Това съобщи Блумбърг, като се позова на документи и източници от ЕС.

Според неговите доклади Гърция е сред страните, които се застъпват за премахването на тази разпоредба от следващия набор от санкции.

ЕС възнамерява също така да забрани на европейските компании да застраховат кораби, превозващи руски петрол. Както отбелязаха събеседниците на Блумбърг, това предложение ще остане в шестия пакет от санкции, въпреки възраженията на някои членове.

На 4 и 5 май посланиците на ЕС обсъдиха предложенията на Европейската комисия (ЕК) за шестия пакет от санкции срещу Русия, но не успяха да постигнат консенсус. Както съобщи Ройтерс на 4 май, ЕК предложи тримесечно отлагане на налагането на забрана за транспортиране на руски петрол и подпомагане на най-затруднените страни с инвестиции от бюджета на ЕС в развитието на петролната инфраструктура, за да могат те да заменят руския петрол. Различни медии съобщиха, че освен Унгария и Словакия, допълнителни отсрочки може да получат Чешката република, България и редица други държави от ЕС. /БГНЕС