Боец от "Азов" разкри защо Украйна не е загубила войната с Русия

По думите на Николай Кущ развръзката е свързана с превземането на Киев

бойци от "Азов", снимката е илюстративна

бойци от "Азов", снимката е илюстративна

Украйна не е загубила войната, защото руските войски не са пред Лвов. Това подчерта един от защитните на Мариупол – боецът от "Азов“ Николай Кущ (с позивна "Фрост“), предава УНИАН. Агенцията припомня, че военният бе един от разменените от плен за "кума на Путин“ Виктор Медведчук.

В интервю за фотографите-документалисти Влада и Константин Либерови украинецът коментирайки настоящата ситуация на фронта. По думите на Николай има една добра новина: "Хората все още имат морален дух да продължат“. На уточняващ въпрос "докога ще издържим“ той отговори: "Не знам, но ако говоря за нашето подразделение – то със сигурност ще издържи още известно време“.

Според озавеца Украйна не е загубила войната, защото столицата й не е окупирана, а руснаците са постигнали относително малък успех по фронта.

"Ние определено не сме загубили войната. Това ще стане, когато руснаците влязат в Киев и го окупират, когато са близо до Лвов и настъпват по фронта. Затова във всеки случай не се сме загубили. Да, на места по фронта те се придвижват напред,, но няма значение – така или иначе не са превзели големи градове“, обясни боецът от "Азов“.

Той си спомня и за боевете за "Азовстал“ и как е попаднал в плен.

"Когато ми казаха, в един момент всичко потъна и в края на краищата бяхме отбили щурма. Помислих си, че можем да удържим още месец или два. Но руснаците събориха завода, възникна остър проблем с укрепленията и продоволствието“.

Сега Николай вярва, че решението да се предаде в плен е било правилно. Четири месеца по-късно той е освободен, но някои от от защитниците на Мариупол все още са в Русия. Повечето от тях едва ли ще се съгласят, че заповедта за плен е била правилна, допълва той, като изтъква, че се смята за късметлия, защото се оказал един от 200 бойци, които бяха освободени четири месеца по-късно.