Боил Банов: Русия е сериозна държава, голяма империя, глупаво е да се опитва да приватизира на българите 24 май

Русия е сериозна държава, голяма империя. В нашата страна има много русофили, естествено... Няма по-глупав ход от това да се опиташ да приватизираш на българите 24 май. Това води до естествена неприязън в хората, заяви министърът на културата Боил Банов в "Панорама" не БНТ.

"Мисля, че техните анализатори все пак ще помислят върху това и поне ще започнат да го правят през 3 години", продължи той, намеквайки за скандала по 24 май при посещението на Путин в Северна Македония преди две години.

"Държавата ни се държи много достойно, изключително важна беше реакцията на БАН, защото такива евтини политически провокации се борят не с шум, не с някакви експанзивни движения, те се борят с наука. Позицията е абсолютно адекватна, тя не е нужно да се преекспонира повече", смята министърът.

Ритонът на Васил Божков не е изчезнал. Практически е невъзможно да изчезне каквото и да било, смята министърът.

"Не, то няма как технически да изчезне. Всичко е опасано с камери, жива охрана и няма хипотеза да се случи такова нещо. Всичко, което е пренесено, е в НИМ. Така се извършва изнасянето и затварянето, че практически няма как да изчезне", заяви Банов.

"Русия си прави провокации с нас, та едно физическо лице...", иронизира министърът.

"Театрите са абсолютно безопасни за зрителите – с 30% капацитет, те са с гръб един към друг, спазват се коридорите за движение. Опасността е за здравето на артистите.  Всяка среща със зрителя за тях е импулс да работят още повече", каза още Банов.

Трябва да гледаме оптимистично и скоро да очакваме поне събитията навън да бъдат отворени за 100% зрители, добави той.