Бомбардировачи B-52 са във Великобритания за учения заради кризата с Украйна

Военновъздушните сили на САЩ обявиха в четвъртък, че група стратегически бомбардировачи Б-52 са кацнали във Великобритания за планирани учения на НАТО на фона на засиленото напрежение между блока и Русия заради Украйна.

„Базираните в Северна Дакота самолети, помощното оборудване и персоналът кацнаха в базата на Кралските военновъздушни сили на 150 км западно от Лондон, във Феърфорд, Англия”, се казва в изявление на командването на американските военновъздушни сили в Европа.

То не уточнява колко американски самолета ще участват в ученията.

В изявлението се пояснява, че "отдавна планираната" мисия на Bomber Task Force има за цел да подобри "сътрудничеството и оперативния капацитет, способностите и оперативната съвместимост" между съюзниците.

"Ротациите на бомбардировачи засилват ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и коалиционните партньори за поддържане на колективната ни сигурност и суверенитет", се допълва в него.

Русия заяви днес, че четири нейни военни кораба са пристигнали край Кримския полуостров за предстоящите учения в Черно море, край южното крайбрежие на Украйна./БГНЕС