Бонев със социалистически призив: Време е за ново начало и в общинските търговски дружества

Борис Бонев

Борис Бонев

Шест от основните общински дружества в София в момента са с изтекъл мандат. "Ключово е да започнат конкурси за избор на нови ръководства”, заяви общинският съветник от ПП-ДБ и Спаси София Бойко Димитров.

С изтекъл мандат са ръководствата на "Топлофикация София", Центъра за градска мобилност, "Метрополитен", Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт и "Софинвест".

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС предлагат подход при избора на новите ръководства.

Бойко Димитров подчерта, че подборът на новите ръководства ще се случи при изцяло прозрачна процедура. “Ще има публикуване на бизнес програмите на кандидатите, излъчване на устните изслушвания, срокът който се залага е минимум 30 дни, като се залагат и много ясни условия към кандидатите”, категоричен е общинският съветник.

Емилия Ангелова, също общински съветник от групата, обясни, че коалицията не е доволна от състоянията на шестте общински дружества.

"Основният ни стремеж с прозрачния подбор е да намерим опитни управленци”, коментира Ангелова.

Борис Бонев, заяви, че е време за ново начало и в общинските търговски дружества.

"Тези дружества управляват няколко милиарда лева - 3,4 млрд. лв.”, подчерта Бонев и припомни, че от коалицията са били против назначаването на временни управители на дружествата, които да са избрани на квотен принцип. “По закон след 6 месеца от временно назначения трябва да проведеш конкурс за нов подбор, но много често тези временни управители остават. Ние нямаше как да се съгласим по неоткрит начин да се назначат хора, за които нямаме никаква гаранция”, обясни Борис Бонев.

Той заяви, че темата е коментирана с ГЕРБ и днес на комисии ще стане ясна тяхната позиция. “Призовали сме ги ако имат коментари те да бъдат по същество, а не да саботират провеждането на тези прозрачни конкурси. Не знам какви ще бъдат аргументите обаче да не се излъчат интервютата на кандидатите, техните бизнес планове изобщо цялата прозрачна процедура”, коментира общинският съветник.

От брифинга на съветниците стана ясно, че ако подходът бъде приет на тази пленарна сесия до края на юли ще могат конкурсите да стартират. “Ако всичко върви наред до края на октомври, началото на ноември ще може да бъде вкаран доклада за избор на новите ръководства”, добави Бойко Димитров./ БГНЕС