Борел: Близкият изток стои на ръба на пропастта

Европейският лидер призова за деескалация на конфликта между Израел и Иран

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че Близкият изток стои "на ръба на пропастта" и призова за деескалация в конфликта между Израел и Иран, цитира дуите му Ройтерс.

Иран изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел в събота през нощта в отговор на предполагаема израелска атака срещу консулството на Техеран в Дамаск, при която бяха убити седем офицери от Иранската революционна гвардия, включително двама висши командири.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл отговорност за въздушния удар на 1 април срещу консулството в сирийската столица.

"Ние сме на ръба на пропастта и трябва да се отдалечим от нея", каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел пред испанската радиостанция Onda Cero. "Трябва да натиснем спирачките и да дадем задна скорост."

Борел каза, че очаква отговор от Израел на безпрецедентната въздушна атака от Иран, но се надява, че той няма да предизвика допълнителна ескалация.

Той каза, че има "дълбоко разделение" в дясната управляваща коалиция на Израел между хардлайнери, търсещи яростно отмъщение, и "по-умерена и разумна" фракция.

Тази фракция се застъпва за отмъщение, каза Борел, "но по начин, който избягва отговор на отговора".

Борел, който разговаря с иранския външен министър Хосейн Амирабдолахиан късно в неделя, каза, че ЕС трябва да има възможно най-добрите отношения с Иран въпреки санкциите, които блокът наложи на Ислямската република заради оспорваната й програма за ядрена енергия и други въпроси.

"В интерес на всички е Иран да не стане ядрена сила и Близкият изток да бъде умиротворен", каза той.