Очаква се ЕС да вземе решение за съвместни покупки на оръжие за Украйна

За 20 март е насрочена среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че очаква Европейският съюз (ЕС) да вземе решение относно съвместни покупки на оръжие за Украйна на 20 март. За този ден е насрочена среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.

„ЕС обсъдиха на заседанието на Европейския съвет на 9-10 февруари представената от Естония идея за съвместно закупуване на боеприпаси в подкрепа на Украйна. Обменихме мнения по този въпрос и на тристранната ни среща с украинския външен министър Кулеба и генералния секретар на НАТО Столтенберг на 21 февруари“, гласи прессъобщението на ЕС. "Времето е от съществено значение: трябва да доставим повече артилерийски боеприпаси и трябва да ги доставим по-бързо."

"Моето намерение е да постигнем съгласие за пакетно решение на 20 март преди срещата на върха на ЕС на 23-24 март", заяви Жозеп Борел в изявление, публикувано на уебсайта на външнополитическата служба.

Европейският дипломат отбеляза, че въпросът за съвместните доставки е бил обсъден в Стокхолм на 8 март на неофициалната среща на министрите на отбраната на ЕС. Всички държави-членки са единни в мнението, че е необходимо да се върви напред, но е необходимо да се уточнят някои въпроси, каза Жозеп Борел.

Той представи план от три стъпки, предложен в Стокхолм. На първо място е осигуряване на незабавна доставка на повече артилерийски боеприпаси, по-специално 155 мм, за украинските въоръжени сили от съществуващите запаси на държавите-членки или от чакащи поръчки, а след това да се осъществи съвместното им закупуване, за да се компенсира недостигът.

"Чрез съвместните покупки ще можем да намалим цената на всеки снаряд и времето за доставка, като за целта трябва да бъдат отпуснати още 1 млрд. евро от Европейския механизъм за мир за възстановяване на разходите за боеприпасите, които държавите-членки ще закупят заедно за доставка на Украйна. Това може да стане, като се използва обещаващ проект за съвместни поръчки, който Европейската агенция по отбрана подготвя с държавите-членки на ЕС, през последните месеци", се казва в изявлението. Освен това Жозеп Борел предлага бързо увеличаване на производствения капацитет на европейската отбранителна промишленост с откриване на нови производствени линии и заводи за производство на боеприпаси. По този начин, според него, ЕС ще може да отговори на нуждите на Украйна.

„За да станат взаимно допълващи се, тези три направления трябва да се развиват паралелно: Държавите - членки на ЕС ще се съгласят да подкрепят Украйна със съществуващите си запаси, ако получат гаранция, че могат да ги попълнят; и ще могат да го направят само ако нашата европейска отбранителна промишленост увеличи капацитета си за доставка“, твърди Борел.

Като цяло Жозеп Борел предложи да се отпуснат 2 млрд. евро за Европейския фонд за мир, с парите от който да се заплатят доставките на оръжие за Украйна. ЕС одобри това решение.

„Съвместното закупуване на оръжия е наистина сложен въпрос, тъй като това е напълно нов подход в Европа. През 2021 г. показахме, че можем да разрешим сериозна европейска криза, като закупим съвместно ваксини срещу COVID-19. Между двете ситуации има значителни разлики. Що се отнася до ваксините, трябваше първо да финансираме научни изследвания за разработването им, преди да можем да ги закупим заедно. Що се отнася до боеприпасите, трябва само да добавим промишлени мощности. За да инвестира в тези мощности обаче, отбранителната промишленост се нуждае от видимост и сигурност“, продължава евродипломатът. „Именно това трябва да осигурим сега, за да подкрепим Украйна срещу най-голямата заплаха за мира и демокрацията в Европа след Втората световна война“.

От 24 февруари 2022 г. насам ЕС е изпратил на Украйна финансова помощ в размер на 49 млрд. евро, от които военната помощ възлиза на 3,6 млрд. евро за 325 танка, 200 реактивни системи за залпов огън и над 1000 безпилотни летателни апарата.