Борел обвини Лавров в оскърбление на жертвите на Холокоста

Така Русия иска да оправдае зверствата си срещу украинците

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел отправи остра критика към Кремъл заради спекулациите по отношение на Холокоста, с които се опита да оправдае агресивната си политика, предаде Укринфром.

Повод за изявлението му станаха последните изказвания на руския министър на външните работи Сергей Лавров. По-рано той сравни подкрепата на западната коалиция за Украйна с геноцида на Хитлер срещу евреите.

"Съвременна Европа е построена върху пепелта на Холокоста, това определящо и ужасно наследство на европейската история. През следващата седмица ще отбележим Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Неотдавнашните коментари на руския министър на външните работи Лавров, който обвини „Запада“ в стремеж към „окончателно решение“ за Русия, са напълно неуместни, неуважителни и оскърбяват паметта на шестте милиона евреи и други жертви, които системно са били убивани по време на Холокоста.“ – посочи Борел.

По думите му, изявленията на Лавров само допълват предишните му антисемитски изказвания. Това  означава, че руските изопачения на истината, целящи оправдаване на престъпната агресивна война срещу Украйна, са достигнали ново неприемливо и примитивно ниво, подчерта върховният представител на ЕС.

„Не съществуват паралели между престъпленията на нацистка Германия и международната помощ за Украйна за защита на нейната територия и народа й от неоправданата агресия. Русия нахлу в суверенна съседна страна, където ежедневно атакува и убива гражданско население с цел за унищожи страната и цялата украинска нация. Отричането на Холокоста, неговото изопачаване и тривиализация противоречат на законодателството на ЕС и неговите ценности. ЕС е единен в ангажимента си да гарантира, че подобни зверства никога няма да се случат отново.“ – подчерта Борел.

Превод Faktor.bg