Борел сравни Путин със Сталин: Те не ценят човешкия живот

Той настоява да продължи помощта на Украйна, ако искаме да защитим нашите ценности

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел смята, че Руската федерация засега може да попълни силите си и да не се съобразява със загуби във войната срещу Украйна.

Както пише "Укринформ“, той заяви това по време на реч пред посланиците на ЕС. Дипломатът подчерта, че съюзниците трябва да помогнат на Украйна да подкрепи нейната офанзива.

"Руските загуби са много важни, но Русия може да попълни силите си. Тя е готова да пожертва още повече хора. Преди Путин Сталин беше убеден, че самото количество е източник на качество, когато човешкият живот няма смисъл и не се цени", заяви Борел.

Според него, ако нивото на загубите е неприемливо за украинците, то за Русия в краткосрочен план въпросът за загубите е "много приемлив“.

"Единственото решение е да продължим помощта си за Украйна и да останем единни около този въпрос, защото нашите основни ценности са застрашени. Ако Украйна загуби, губим и ние. Трябва да запазим единодушието и единството си в подкрепата на Украйна",заключи дипломатът.