"Терористът" Борис Акунин получи британската литературна награда "Freedom to Publish"

Борис Акунин

Борис Акунин

Писателят Борис Акунин получи специална награда от годишната британска литературна награда "Freedom to Publish" (Свободен да публикуваш), която отличава писатели и издатели, борещи се с цензурата. Това съобщи самият Акунин в своя канал в Telegram.

„Страната ви постепенно върви към диктатура, освен това започва война и в един момент се оказвате в ситуация, в която тези две думи – свобода и публикуване – стават несъвместими. Трябва да направите избор. Или да продължите да публикувате, но трябва да замълчите и да се включите на автоцензурата. Но ако не направите това, тогава вече не те публикуват, а може да има и по-сериозни последствия. Това е труден моменти в живота, но не е толкова труден изборът. Нормално е като човек да се страхувате, да се чувствате в опасност или да сте под напрежение, но е напълно ненормално да бъдете уплашен писател“, пише Акунин.

По-рано руското министерство на правосъдието призна Акунин за „чуждестранен агент“. В края на 2023 г. писателят беше добавен в списъка на терористите и екстремистите и срещу него бяха образувани наказателни дела за „дискредитиране“ на руските въоръжени сили и „оправдаване на тероризма“.

Превод: Faktor.bg