Борис Джонсън остава на поста си въпреки бунта в партията му

Все още има солидно ядро от министри, които остават лоялни на премиера

Борис Джонсън

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че остава на поста си въпреки нарастващия бунт в собствената му Консервативна партия и поредицата от оставки, включително на министрите на финансите Риши Сунак и на здравепозването Саджид Джавид, предаде БНР.

Буреносните облаци над Борис Джонсън никога не са били толкова гъсти, но той отново не се трогна от призивите за оставка след поредния скандал. В Камарата на общините по време на редовните за сряда въпроси към премиера Джонсън бе запитан от негов депутат дали има нещо, заради което може да подаде оставка:

"Работата на министър-председателя при трудни обстоятелства, но когато е получил колосален мандат от народа, е да продължи напред и точно това ще направя“.

Това стана след като общо 18 членове на правителството или хора на авторитетни партийни позиции вече бяха подали оставки. Към 16.30 часа българско време оставките бяха станали 26. Все още има солидно ядро от министри, които остават лоялни на премиера, но както заяви лидерът на лейбъристите Киър Стармър: "Това са послушно кимащи кучета, които бранят незащитимото“ и допълни:

"Дали това не е първият регистриран случай, когато потъващият кораб бяга от плъховете".

Джонсън отново бойко защитаваше постигнатото от неговото правителство, изтъкваше помощите, които ще получат британците заради поскъпването на живота, но я нямаше обичайната шумна подкрепа на неговите депутати, а за пореден път някои от тях го призоваха открито да направи достойното като подаде оставка.

Шоуто за деня обаче сътвори Саджид Джавид, който след въпросите към премиера, в лично изявление обясни ясно мотивите си за оставката, споменавайки че не може да продължава ходенето по въже между лоялността и почтеността и че достатъчно пъти е дал кредит на доверие на Джонсън, въпреки че се е съмнявал.

"В някакъв момент ние трябва да кажем "Стига.! Достатъчно!" и мисля, че този момент настъпи".

Това бе изтълкувано незабавно от политическите коментатори като призив към останалите министри добре да помислят дали да продължават да подкрепят Джонсън.

Ако неговото правителство не рухне напълно, следващият сценарий за отстраняването му е промяна на партийните правила, така че да бъде позволен нов вот на доверие в премиера.

Стана известно, че "Комитет 1922", който може да промени тези правила, свиква частна среща тази вечер.