Борислав Попов, БФС: Преживял съм много митинги, мога да си тръгна, тръгвал съм си от осем работи дотук

УЕФА, на базата на анализ за риска, препоръча провеждането на мача в Пловдив, заяви изпълнителният директор на БФС

Борислав Попов. Снимка: БГНЕС

Борислав Попов. Снимка: БГНЕС

Възникването в ситуацията за промяната и затворените врати идва от администратора на европейската квалификация. Това заяви изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов след срещата с представители на изключените от централата клубове след извънредния Конгрес на Димитър Бербатов, инициирана от спортния министър Димитър Илиев, предаде БГНЕС.

"Искам да благодаря на г-н Илиев. Искам да бъда пределно ясен - стадион "Васил Левски" е заявен още в началото за всички домакински мачове. Възникването в ситуацията за промяната и затворените врати идва от администратора на европейската квалификация. Да, ние администрираме БФС, можем да променим къде се играе един мач - но УЕФА администрира европейските квалификации. Ние търпим репутационни щети от унгарците и от българските граждани, които искат да присъстват - добронамерените, защото знаем за други, както на мача с Англия. Администраторът на мача от УЕФА решава. Българският футболен съюз има колективен орган на управление - писмото трябва да бъде внесено до Изпълком и там да се реши", започна той по отношение на това, че квалификацията с Унгария ще е пред празни трибуни.

"Никой никога във футболния съюз не е забранявал на децата да играят", продължи той по отношение на представителите на изключените клубове. "Децата могат да играят във всички турнири, които не са държавни - не е необходимо да си член на БФС, за да участваш, да ти се радват родителите, да ти се възхищават треньорите. Тонът беше много сериозен - разговорът в един момент излезе далеч извън рамките на добрия тон".

Относно очакваните протести, Попов каза: "Аз съм преживял много митинги - хората имат право да протестират. Споменах само това, че трябва да бъде в рамките на законите и конституцията - затова споменах България - Англия, пострадалата полицайка. Всички българи, които желаят да си изразят мнението по демократичен начин, са свободни да го направят. Важно е БФС да усеща подкрепа от футболните клубове, които са го избрали. За съжаление, не във всички случаи получаваме ответен диалог, поради което има разминаване в определени позиции.

"На 30 октомври пристигат две страници писмо - в което след обяснение, предпоследен абзац "Нашето мнение е, че трябва да преместите мача извън София". Ние го изпратихме моментално в УЕФА, оттам взеха това решение. Те също отговарят за сигурността на своите мачове. УЕФА, на базата на този анализ за риска, препоръчва провеждането на мача в Пловдив. Останалото са подробности. Аз съм назначен на работа, мога и да си тръгна, да, нямам никакъв проблем. Тръгвал съм си от осем работи до тук", добави изпълнителният директор на родната централа.