Борисов: Решението за кабинет с ПП-ДБ е в името на държавата, геополитическата ни ориентация

"Приели сме прозрачност, чистота, публичност в работата"

Бойко Борисов

Бойко Борисов

"Общата ни цел е България и нейната геополитическа ориентация", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с постигнатото споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за общо управление.

"Благодарение на Мария и на опита в работата в европейските институции направи едни прекрасни преговори с всички партии, особено с ИТН и ДПС. Двете партии, от двете коалиции, се сдобихме със 116 депутата. В Други години са правени какви ли не политически инженерства. Благодаря на ДПС и на ИТН, че разбраха и се ангажираха с правителство, но не на всяка цена.

Още отсега мога да напиша заглавие "уйдурма", "политическо иженерство" - не е вярно! Приели сме прозрачност, чистота, публичност в работата, и не можеше да се зачене по този начин правителство, на което да се сложи грях." - каза Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

"Благодаря на Мария, защото всеки един българин би мечтал веднъж да е еврокомисар. И вместо да отиде на Г-7, си подаде оставката, дойде в България, и застана до нас. И изигра огромна роля в следващите ни действия с огромна евроатлантическа подкрепа." - посочи той.

"След като разговаряхме с останалите партии, нито една от двете ни коалиции не разговаря с друга партия за 5-те липсващи депутати до 121 за подкрепа на правителство. Мария излезе от един от най-важните ресори в Европа, за да дойде тук, и й казах, че няма как да се съберат повече от 116 души подкрепа. И отиде с нея при преговорите. Това е важно от гледна точка на Конституция и парламентаризъм, каза още Борисов.

Затова в последните няколко дена проведохме активно срещи с лидерите на ПП и ДБ. С тях почнахме отзад напред - те със 64 депутати не могат да направят правителство. Ние със 116 - също. И да се приеме Бюджет, няма да има тежест, нито закони могат да бъдат приети. Дори и най-елементарното за деня - Бюджета и финансовата стабилност, не можем да ги оставим така лесно на поредно служебно правителство. Решихме да чуем какво казват ПП и ДБ, разбрахме ги, че в първия мандат не могат да направят нищо, защото имат такова решение на органите си. Не че ние нямаме, но общата ни цел е България и нейната геополитическа ориентация." - отбеляза лидерът на ГЕРБ.

"Интересно, вчера не хвърляха по руското посолство боя, а по представителството на ЕК у нас. А ЕС е вкарал у нас над 85 милиарда лева, а до 2030 г. - още 50 млрд. лв., и ние я замеряме с червена боя! Както Мецола каза - ще изчистим сградата, но дали някой си дава сметка как ще балансираме парите на държавата без тези пари? Много лесно се приказва." - допълни той.

"Ние приехме това, което се очаква от нас - механизма за контрол на главния прокурор, предложен от Крум Зарков - нищо различно от това, което са направили останалите партии. Законът е на Крум Зарков, одобрен, прегледан от Венецианската комисия, и прочие, и ще го докараме до край. Но, всичко странно съвпада с момента да се направи правителство. Повтарям, от 2 г. се говори за съдебна реформа, но сега изведнъж нещо се променя." - коментира Борисов.

Той допълни, че разговорите с ПП и ДБ са продължени, като ГЕРБ са отстъпили голяма крачка назад.

"Нещо, което сме си завоювали като първа политическа сила - Мария отиде и върна мандата, като условие да започнем - както Христо Иванов каза - да не се вторачваме в кой мандат сме, кой отстъпил, и прочие - и всичко това в името на държавата и как политическата класа да направи така, че да има редовно правителство, подкрепяни от ЕС и НАТО. Трудно е, защото всеки от нас носи огромни тежести, но единственият шанс да се случи нещо в България, е да се подкрепи вторият мандат на ПП и ДБ.

Да, принадлежеше ни да имаме свой премиер, но моето его и на Мария, по-голямо ли е от желанието ни държавата да върви напред, поне година и половина? 

Има кога да се скараме пак, българите сме такива - обичаме да мразим. Това е много трудно решение за ПП, много трудно е и за нас." - констатира Борисов.

"Какво ли не ми написаха - че съм предал и разтурил ГЕРБ, а в абревиатурата му седи "европейско развитие на България". И 5% да останем, ще сме истинска дясна европейска партия, която прави прави правилните неща, уточни лидерът на ГЕРБ. Но ако обясним на хората, че две години хаос и разруха са видни, а ние на по 3-4 месеца правим избори? Има приказка за две козлета, дето се срещнали на мост - люшкали се, люшкали се и накрая паднали във водата.

С Кирил може да не се харесваме, но това е правилния курс - да се самоконтролираме, да вървим напред, и да следваме европейския път. Имаме огромна подкрепа за днешното решение, защото то действително е отговорно в името на държавата. Нека ми говорят, че съм се навел, да говорят каквото искат - това решение е инвестиция в бъдещето на България" - подчерта Борисов.

"Разбрали сме се за това нека да не са машини в ИК, но да работим по механизъм изборният процес да е чист.

Нямаме с ПП и ДБ нито една тема, по която да се разминаваме, допълни лидерът на ГЕРБ.

Може да поискаме извинение - прошка не, защото съм сигурен, че е правилно това, което правим. Габриел е работила с 27 държави в Европа, това са различни мнения, трябва да можеш да ги събереш и отсееш. С Денков ще намерят общ език и работа, защото има 5-6 цели, които са веднага изпълними, и по които може веднага да се работи, и Европа и гражданите да си отдъхнат, че България има отговорни политици.

Може да изчезнем, както казват моите критици, ППДБ - също, но нито те са предали някого, нито ние. Интересът на България и на хората изисква това." - увери Бойко Борисов.

"Да, до вчера ние се обиждахме взаимно, но днес трябва да сме отговорни. До вчера слушахме македонци, политици и какви ли не, които искат да забият България на дъното-

Днес са ми изпратили две различни призовки, в един и същи час, но на две различни места. Ако не се явя на едното, ще ме арестуват ли, какво, попита Борисов?

Или някой ми пуснал "ОК" и аз съм му върнал усмивка? Ми на празници получавам по 5-6 хиляди съобщения, и на всички отговарям с усмивка, това за мен е като "добър ден"..." - обясни лидерът на ГЕРБ.

"Първото нещо, което не трябва да приемаме, е че първият мандат е просто върнат. Не, ние бяхме групата, която с разум и отговорност показахме, че интересът за България е над всяко его и желание за власт. С това отхвърлихме съмненията и поставихме основи за бъдещето. Това е резултатът - 116 гласа подкрепа, за която благодаря на ДПС и ИТН." - каза от своя страна Мария Габриел. /БГНЕС