Борисов съветва Заев да не подава оставка

Бойко Борисов и Зоран Заев

Бойко Борисов и Зоран Заев

Премиерът Бойко Борисов е посъветвал македонския премиер Зоран Заев да не си подава оставката заради това, че не се очертава решение за даване на дата за преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Министър-председателят е в Брюксел за заседанието на лидерите на страните-членки. 

По-рано македонският премиер беше заявил, че правителството ще падне, ако това не се случи. 

"Нищо не е приключило, просто е отложено така, както в София на Съвета и това беше формалното обяснение, отива май месец по време на Хърватското председателство. Това са и заключенията в София. Да, има страх от разширяването, безспорен, но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета, показва, че огромната част от държавите са за тези две държави да получат своята перспектива", коментира Борисов, цитиран от БНР.

Министър-председателят каза още, че не вижда причина след договореното примирие в Сирия снощи България сама да си налага ембарго за износ на оръжия в Турция. 

Българският премиер изрази оптимизъм за мониторинговия доклад.

"Доклад ще има. Ние сме изпълнили абсолютно всички препоръки. Оптимист съм, защото абсолютно всичко, което искаха, ние с решение на Министерски съвет, с нарочни писма до Европейската комисия, с поети ангажименти за Венецианската комисия, така че няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили в момента".

На въпрос дали влизащите в сила от днес американски мита за част от стоките в ЕС ще се отразят на България, министър-председателят отговори кратко:

"България и Съединените щати имат много добри двустранни отношения. Даже днес от там се прибира главният прокурор, заместник-главният прокурор, шефовете на служби и нито една от стоките, които са посочени в санкциите, не касаят България".