Борисов свика ИК на партията за проблема с липсата на газ

Бойко Борисов

Бойко Борисов

„Доставките на газ наистина не са спирали, защото купуваме от посредници и то руски посредници, които ние към 2012 г. премахнахме. Руските посредници сега се върнаха“. Това обяви Делян Добрев от ГЕРБ пред БТВ. Добрев показа фактура от компанията „Винтерсхал“, която по думите му е продала газ за 40 млн. евро на България, който е с 30% по-скъп от този по договора с „Газпром“. 

В отговор на въпроса има ли газ за следващите седмици той цитира писмо на „Булгаргаз“ до БЕХ, в което се казва, че газ няма и няма да има, дори да дойдат 7 танкера втечнен газ и да има инфраструктура за доставките от тях. Един танкер на месец осигурява половината от необходимото количество, уточни Добрев. Той каза, че лидерът на ГЕРБ е свикал Изпълнителната комисия на партията, за да обсъди проблема с липсата на газ за страната. „Решението е да стартира незабавен търг за доставка на неруски газ по дългосрочен
договор. При дългосрочния договор газът е поне с 30% по-евтин, отколкото, ако купуваш танкер по танкер. Трябва и незабавно да бъде резервиран капацитет в терминалите за регазификация в Гърция и в Турция“, обяви Делян Добрев.